"Фолксваген" може да е германска компания, но голяма част от производството й се намира в Централна и Източна Европа. Страни като Чехия, Словакия и Унгария имат сериозно участие в процеса на създаване на автомобилите с марката VW.

В покрайнините на Прага се намира заводът на „Шкода", в унгарския град Гьор има производство на „Ауди", а в словашката столица Братислава концернът произвежда от всички свои марки.

След разгарянето на скандала около „Фолкваген" обаче тези държави имат основателни поводи за притеснения.

Само в Словакия германската компания осигурява работа на 10 000 души. Ето защо настроенията във фабриката никак не са позитивни, разказва Handelsblatt. Работниците, които иначе се гордеят с марката, са били напълно неподготвени за скандал от такъв мащаб.

В Прага прогнозите също не са добри. „Силният икономически растеж идваше благодарение на износа и развитието на автомобилната индустрия", коментира Кристиан Миллер, представител на австрийския бизнес в Чехия. Според него спре ли моторът на икономиката, това веднага ще се усети.

Очакванията са, че чешката икономика ще нарасне с 2 процента през тази и 2.5 процента през следващата година. От финансовите среди обаче вече говорят, че тези прогнози ще бъдат намалени.