"Липса на развитие" - това накратко е обобщението на проучването на бизнес средата, проведено от Германо-Българската индустриално-търговка камара сред своите фирми членове за единадесета поредна година. Предимствата на България като дестинация за бизнес продължават да бъдат атрактивната данъчна тежест, ниската цена на работната ръка и членството в Европейския съюз.

Факторите обаче, които от години възпрепятстват дейността на компаниите, са значително повече от положителните страни на икономическия ландшафт: неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията и престъпността.

Въпреки това едва 12 % от анкетираните съжаляват, че са избрали България за място за развиване на своя бизнес, а търговският обмен между България и Германия отбелязва рекорд след рекорд.

16 държави от Централна и Източна Европа - къде сме ние?

От миналата година Германо-Българската индустриално-търговка камара (ГБИТК) представя резултатите относно фактори на бизнес средата в България в сравнение с обобщените резултати на всички 16 германски външнотърговски камари в Централна и Източна Европа. Всички 16 смесени германски външнотърговски камари проведоха паралелно през февруари тази година анкетата с аналогични въпроси. Участници в регионалните анкети в Централна и Източна Европа са общо 1424 фирми.

От 2005 г. ГБИТК участва всяка година в проучването. То хвърля светлина върху силните и проблематичните страни на региона и е основа за прогнози относно бъдещите икономически тенденции. През 2015 г. 107 фирми членове на ГБИТК се включиха в проучването. 70 % от тях са малки и средни предприятия с до 250 служители, а 30 % спадат към категорията на големите предприятия.

Неочаквано добри резултати

Изненадващо 56 % от участниците оценяват икономическата обстановка като задоволителна. Не такава обаче е ситуацията, когато се стигне до конкретни фактори на бизнес средата. Мнозинството от фирмите участници са оптимисти по отношение на развитието на предприятието. 55 % от анкетираните смятат, че бизнесът им ще се развие в положителна посока. 44 % са на мнение, че износът през настоящата година ще се увеличи (от понижение се опасяват само 7 %). 37 % от анкетираните смятат, че инвестиционните разходи през 2015 г. ще нараснат, а 44 % не очакват промяна. Едва 6 % от анкетираните смятат, че през 2015 г. ще се разделят с част от персонала си, докато 47 % прогнозират откриването на нови работни места.

На дъното, но не от вчера

България отново се нарежда на последните места сред 16-те страни от Централна и Източна Европа по политическа и социална стабилност (на 14-то място, преди Косово и Босна и Херцеговина), правна сигурност (на последно място, след Босна и Херцеговина), борба с корупцията и престъпността (на 14-то място, преди Косово и Босна и Херцеговина), публична администрация (на 12-та позиция) и прозрачност на обществените поръчки (на 14-та позиция).

Едно от основните предимства на България като бизнес дестинация е стратегическото географско положение - граница на Европейския съюз, пресечна точка между Европа и Азия. По развитие на инфраструктурата обаче страната ни се нарежда на 12-то място сред 16-те държави от Централна и Източна Европа.

Сравнявайки конкретно тези резултати с отговорите от миналогодишната анкета, не се наблюдава промяна. На фона на тази мрачна картина вероятно съвсем скоро дори и десетпроцентовият корпоративен данък няма да бъде достатъчен стимул, ако липсва предвидимост в политическите решения, последователност в работата на държавната администрация и върховенство на закона.

Очаквано добри резултати

Голямо е удовлетворението в категориите „Данъчната тежест" и „Данъчната система", където България заема съответно първо и второ място. Ниските данъчни ставки на корпоративния данък и на данък общ доход от 10 % позволяват на инвеститорите сравнително бързо да генерират капитал. Членовете на ГБИТК са изключително положително настроени към принадлежността на България към Европейския съюз (на пето място, след Естония, Литва, Полша и Словакия). Малко над средното за Централна и Източна Европа ниво се оценява и достъпът в България до субсидии (обществени и от ЕС). На въпроса „Искате ли в България да се въведе Еврото?" 51 % участниците в анкетата дават положителен отговор, а 31 % се обявяват против (други 18 % нямат мнение по този въпрос).

„Бихте ли инвестирали отново в България?"

Фирмите членове на ГБИТК са предимно инвеститори в България и предприятия, които подържат търговски взаимоотношения с Германия. Въпреки нехомогенния състав на членската си маса, Германо-Българската индустриално-търговка камара по традиция задава на участниците в анкетата въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?". Отговорите обрисуват една своеобразна картина на удовлетвореността от избора на бизнес дестинация. 88 % от анкетираните фирми членове на ГБИТК отговарят положително.

Данните на БНБ за 2014 г. показват срив в нивото на германските преки инвестиции в България: минус 275.6 млн. евро. Чрез обединяването на усилията на Федералното правителство и на българското правителство по казуса „Кльостерс-Цемеко" България се надява да подобри инвестиционните си отношения. Като резултат Германия отново дава държавни инвестиционни гаранции на свои фирми, решили да инвестират в България.

Рекорд след рекорд

Германия представлява най-важния чуждестранен пазар за българска продукция. През миналата година износът на България към Германия е на стойност 2,6 млрд. евро - повече от износа към която и да е друга страна, към която България изнася стоки и услуги. Германският внос в България през 2014 г. се равнява на 3,3 млрд. евро. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският обмен между България и Германия за 2014 г. достигна нов рекорд: 5,9 млрд. евро (ръст от 10,9 % спрямо предходната година). Германия е основният търговски партньор на България, следвана от Русия.

Болната тема „Образование"

По качество на професионалното и академичното образование България се нарежда на последните позиции в сравнение с Централна и Източна Европа. По наличност на специализирана работна ръка - на предпоследно място. Въвеждане в България на елементи от наложилата се в Германия система за дуално професионално обучение и съобразяване с необходимостта на бизнеса от обучение на специалисти в конкретни области са някои от начините за справяне с проблемите.

Резултатите от анкетата потвърждават факта, че цената на работната сила в България е изключително ниска: по този показател България заема първо място сред останалите страни. Чрез изграждането клъстер „Дуално професионално обучение" ГБИТК подкрепя фирмите при набавянето на квалифицирани специалисти за своята дейност. Това е от решаващо значение за бъдещия успех на компаниите и за намаляването на младежката безработица.