Туризмът в Гърция е огромна индустрия с водещо значение за цялата икономика на страната. На него се държи 17.3% от БВП през 2014 и 9.4% от заетостта. Благодарение на свързаните с туризма индустрии, той осигурява косвено работа на 19.4% от заетите в страната.

Ставащото обаче през последните седмици в Гърция започва да заплашва сектора. Въпреки че в страната няма физически сблъсъци или атентати, като например в Тунис, усещането на туристите за несигурност нараства.

Едно от най-популярните издания в страната - вестник „Екатимерини", сигнализира за сериозен спад на резервациите в страната.

Резервациите са паднали с 50 000 на ден, според информация на Андреас Андреадис, председател на гръцката асоциация на туристическите предприятия SETE. Все повече туристи предпочитат last minute оферти, които са по-евтини и които вече представляват 20% от всички резервации.

Освен това хотелите в Атина алармират за „нарастваща вълна от откази" от резервации.
Продадените билети за фериботите между островите растяха година след година с по 10 процента. След като обаче премиерът Алексис Ципрас обяви референдума, те спаднаха с 60 процента.

И не на последно място, гърците, които почти никъде другаде не почиват освен в собствената си страна, напълно отказват почивки.

Дали правителството не си вкара неочакван автогол в икономиката с поведението си спрямо кредиторите и несигурността, която събуди в целя Европа?