"Бойко с кабинет за 10 ноември", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Коалиционен кабинет най-късно до 10 ноември.
Тази цел си е поставил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като вчера обяви втори кръг преговори за съставяне на правителство.
Дамският екип на Генерала ще се срещне отново с реформаторите, БСП, патриотите и АБВ.
Борисов ще се включи на финала, когато участниците в управлението са ясни.
На тричасовото заседание на кметове, общинари, областни лидери и депутати от ГЕРБ в НДК са обсъждани 3 възможности за коалиция. Единият е между ГЕРБ, реформатори и патриоти. Така обаче пет партии остават извън властта и парламентарното мнозинство няма да е стабилно. Вторият вариант бил ГЕРБ, реформатори, патриоти и АБВ. Последният обсъждан сценарий бил за петорна коалиция по оста ляво-дясно с участието на ГЕРБ, БСП, реформаторите, АБВ и патриотите.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Стрес мори учители и лекари" четем на първа страница във в. "Монитор"
Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас. Това показва национално проучване на Главната инспекция по труда (ГИТ) за миналата година.
Оказва се, че шумът, който вдигат децата в клас, е основен източник на стрес за преподаватели. Заради напрежението от работата с пациентите и колегите лекарите пък губят съня си, показват още данните от проучването. Заетите в сферата на образованието и здравеопазването оглавяват класациите за най-много заболявания вследствие на напрежението на работното място. Челната тройка на проблемите със здравето, провокирани от стресовата професия, допълват журналистите. „Има доказана връзка между напрежението в офиса и високото кръвно, язвата, диабета и проблемите с опорно-двигателната система", заяви главният асистент в катедрата по трудова медицина към Медицинския университет д-р София Евстатиева. Стресът е основна причина и за умората и тревожността на учителите и лекарите. Оказва се, че чиновниците също попадат в графата с най-тревожните професии.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„1 млрд. лв. дупка в КТБ, ще вземат лиценза, май", пише в. „24 часа"
Около 1 млрд. лева е дупката в КТБ - с толкова загубата на банката е по-голяма от капитала й. Това е записано в одитния доклад на квесторите, твърдят информирани източници. Днес документът бе внесен в БНБ. Очаква се централната банка да обяви становището си по доклада в сряда.
Както в. "24 часа" писа, заради декапитализацията КТБ най-вероятно ще остане без лиценз. Решението на БНБ за това се очаква в края на този месец. Източници от централната банка прогнозираха, че след отнеманете на лиценза в 20-дневен срок ще има готовност за изплащане на защитените депозити чрез фонда за гарантиране на влоговете.
Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане на цялата сума, на част от него или да поиска прехвърлянето му в друга банка.
Депозитите до 100 000 евро в КТБ са общо за 3,684 млрд. лв., а в дъщерната банка "Виктория" - 55 млн. лв. Във фонда за гарантиране на влоговете има 2,103 млрд. лв. При този вариант държавата трябва да покрие разликата от 1,7 млрд. лв. Очакванията са това да стане чрез държавно гарантирани облигации, които ще емитира фондът, както и със заем от бюджета в размер на 700 млн. лв.
Прочети още от в. „24 часа"

"ГЕРБ пробва правителство на малцинството с Реформаторите" е заглавиe от в. "Труд"
ГЕРБ може да направи опит за съставяне на правителство на малцинството, в което да участва само Реформаторският блок (РБ). Под програмата на такъв кабинет ще се подпише и Патриотичният фронт. Този вариант стана ясен след националния форум на политическата формация на Бойко Борисов, който събра 300 души в НДК вчера.
Чрез такава формула ГЕРБ няма да участва в "правителство без принципи", но ще направи опит да избегне нови предсрочни избори. Очаква се в парламента решенията на правителство на малцинството да бъдат подкрепяни както от ДПС, така и от някои представители на "България без цензура". Макар и в опозиция, БСП и АБВ биха гласували "за" конкретни действия на десен кабинет.
Прочети още от в. "Труд"

"Достъпът до Търговския регистър ще поевтинее 300 пъти" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Пълната информация за всички вписвания, заличавания, залози, промени в капитала, смени в бордове, сливания и т.н., както и своевременната й актуализация, ще бъде достъпна срещу само 100 лв. годишна такса. В момента абонаментът струва 30 хил. лв. годишно и фирмите, които го плащат, се броят на пръсти.

Драстичното намаление ще се случи, ако служебното правителство успее да приеме промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Промени в проектопостановление на Министерството на правосъдието, качени на сайта му в петък, предвиждат намаление от 300 пъти. Оказало се, че сегашната тарифа е силно завишена, тъй като реално разходите за услугата са около 97 лв.

Промените са предложение на служебния министър Христо Иванов. В мотивите си той е записал, че ако таксата бъде намалена, се очаква много по-голям брой потребители да се възползват от предлаганата услуга, с което да се подпомогне бизнес средата и се внесе по-голяма сигурност в гражданския оборот. Ако правителството приеме промяната, поевтиняването ще е факт от 1 януари 2015 г.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Гриша Ганчев подготвя рефинансиране на дългове на "Петрол" към КТБ", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
След като засили контрола си над публичната компания "Петрол" чрез смяна на надзорния съвет и преместване на седалището й в Ловеч, собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев е на път да засили и финансовото си влияние върху дружеството.

В уведомление до борсата и инвеститорите дистрибуторът на горива обяви, че дъщерното й "Елит петрол", което е собственик на най-ценните му и обновени бензиностанции, на 9 октомври е сключило договор с "Кристъл асет мениджмънт" да поеме дълговете на групата по два договора за кредити към затворената КТБ и към ЦКБ на обща стойност близо 70 млн. долара.

Според споразумението "Кристъл асет мениджмънт", което е регистрирано в "Литекс тауър", трябва да осигури "срещу възнаграждение необходимите парични средства от финансираща институция и да извърши рефинансиране на задълженията". Като обезпечение в полза на новия кредитор е учреден трети поред особен залог на цялото търговско предприятие на "Елит петрол" - след двата в полза на банките.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Отпадането на трите години преди 1997 г. за пенсия не е коректно", пише в. "Сега"
Ако НОИ има проблем с измами, както твърди, да го докаже в съда, казва бившият социален министър Иван Нейков, един от архитектите на пенсионната реформа

-Г-н Нейков, НОИ предлага варианти за промяна в начина на изчисляване на пенсиите, като най-голям спор сред хората предизвика идеята при смятането на пенсията да отпаднат трите най-добри години от преди 1997 г. Основният мотив на НОИ е, че има много злоупотреби с фалшиви документи. Смятате ли, че това е достатъчно основание и виждате ли логика в идеята?

- Ако мащабите на тази злоупотреба с представяне на неверни документи наистина са големи и значителни, това означава, че имаме сериозен проблем в контрола при оценката на документите. Това предложение е нож с две остриета, защото има много хора, които трудно си намират документите за стажа. Много от предприятията захвърлиха документите, много пъти архивът не ги съхраняваше, години минаха, докато се създаде архивът в НОИ. И досега всичко това водеше до ситуация, в която на много хора им казваха "пийте по една студена вода, защото ви ги няма документите и като няма документи, няма да ви признаем стажа". Тези хора бяха ощетени. Сега изведнъж в ролята на ощетен се оказва осигурителният институт. На практика с това предложение ни казват: ние не можем да разберем документите истински ли са, или не са истински, затова изобщо махаме тая възможност.
Прочети още от в. "Сега"

"Вкарват в регистър влогове и банкови касети" пише в. „Труд"
Държавата ще създаде централизиран електронен регистър за банковите сметки и трезорните касети за съхраняване на ценности. Това предвижда план за изпълнение на Стратегия за противодействие на изпирането на пари на правосъдното министерство, публикуван за обществено обсъждане.
Мотивът за създаването на регистъра е осигуряване на бърз достъп до информация, което ще позволи своевременно обезпечаване на средства при разследвания.
В момента се пишат писма до всяка банка за получаването на информация за конкретно физическо или юридическо лице дали има сметка или ползва трезор.
Информацията в регистъра няма да съдържа данни за размера на сумите и движението по сметките. Достъп до него ще имат служители от оперативните служби, разследващите органи и прокуратурата, пряко ангажирани с работа срещу изпиране на пари, както и Национална агенция по приходите.
Прочети още от в. „Труд"

"Студенти броят по стотачка за първия празник във ВУЗ", четем във в. "Монитор"
Офертите за студентския празник до сто лева са най-търсените в момента от младите хора, които ще разпускат на 8 декември извън столицата. Особено активни са първокурсниците и вече ангажират предимно двудневни пакети, споделиха туроператори. Зайците са и най-желаните клиенти, защото все още не са се разделили на компании и празнуват много хора организирано. Така с една заявка хотелиерите с добри оферти получават едновременно 80-100 гости. За да излезе празникът по джоба на младежите обаче често им предлагат да се настаняват по трима, че и повече в една стая. Отстъпката от лукса обаче изобщо не ги притеснява, сочи дългогодишният опит на хората от бранша.
По традиция интересът към Банско и Велинград е най-голям. В ски курорта най-често предлагат пакет от 2 нощувки, закуски и празнична вечеря за стотина лева. Към цената
всеки хотел добавя екстри според възможностите си от ползване на басейн и парна баня до джакузи и отстъпки от цената на масажите. За да не скучаят младежите, има предвидена програма с дисководещи, които да ги забавляват до зори. Менюто в празничната вечер включва салати, бански специалитети на скара и десерти. Алкохолът предвиден в купона обаче е доста малко - 50 г водка и половин бутилка вино, но по традиция домакините разчитат да задоволят след това жаждата на гостите си с напитки на солени цени. Въпреки клопките, които залагат някои хотелиери, планинското градче е предпочитано заради близостта от студентите от няколко университетски центъра.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Вл. Каролев: Само парламент и редовен кабинет могат да решат ще се връщат ли над 100 000 евро от КТБ", пише в. „24 часа"
С икономиста Владимир Каролев разговаря Генка Маркова
- Ще има ли ново правителство, г-н Каролев, или вървим към нови избори?
- Мога да кажа моето мнение какво трябва да се направи и виждам, че ще стане. Аз съм абсолютно убеден, че трябва да има правителство. Защото има няколко неща, които трябва да се направят в рамките на 6 до 9 месеца, и това не са може би нещата, които повечето хора си мислят, че са най-спешни - като актуализацията на бюджета и парите на здравната каса.
Според мен е много важно да се стартират реформите, отлагани с години в социалната и в пенсионната сфера, в енергетиката. Ако няма редовно правителство, тези реформи няма как да започнат. Освен това българското законодателство трябва да се коригира в частта за банкови кризи, за да може да се реагира по-адекватно при случаи като този с КТБ. А тъй като една европейска директива не е транспонирана, нашето законодателство в момента не позволява някои от инструментите, които съществуват в ЕС. Така че, ако няма правителство, проблемът не е толкова в това, че до края на годината министерствата няма да имат необходимите сметки, които им трябват. Притеснението ми е по-скоро, че ако няма правителство, няма да има реформи.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

„ПИБ е новият собственик на имотите на "Ремотекс"", пише в. "Капитал Daily"
Първа инвестиционна банка (ПИБ) е новият собственик на част от активите на обявеното в несъстоятелност машиностроително предприятие "Ремотекс-Раднево", което бившият икономически министър Драгомир Стойноев искаше да оздравява чрез национализация. ПИБ е била единственият кандидат за покупката на недвижимите активи на "Ремотекс", а продажбата беше поискана от няколко кредитора - самата банка, доставчици на компанията и други по-малки бивши партньори. Към делото се присъединиха и служители на дружеството, които имат да получават заплати.
След търга ПИБ е станала собственик на терен от близо 290 дка в Раднево и на сградите върху него. По информация от старозагорски медии банката е платила 8 млн. лв. за имотите, колкото беше и началната цена на търга. Засега от кантората на съдебния изпълнител Гергана Илчева не са давали повече официална информация за търга, освен че е бил успешен и купувач има. ПИБ все още не е формално отбелязана като собственик по партидата, защото трябва да минат още няколко дни, докато стане вписването.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Застраховките за кола скачат до 5%", пише в. "Стандарт"
Застраховките на колите може да поскъпнат до 5% до края на годината, но дали това ще стане, ще зависи от конкуренцията на пазара, смятат в бранша. И при двете най-популярни автомобилни застраховки - "Гражданска отговорност" и "Каско", тенденцията е към неголямо, но все пак някакво увеличение на тарифите, прогнозира за "Стандарт" изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Причините са ясни - големите обезщетения, които застрахователите изплащат заради наводненията и градушките през тази година. Според представители на бранша, застрахователите ще платят 150-170 млн. лв. заради природните бедствия. "И при "Каско", и при "Гражданска отговорност" очаквам малки, невисоки, но повишения над сегашните цени през ноември или декември. Примерно с около 5%", каза Стоян Проданов. Отчита се и завишен интерес към застраховането на автомобили срещу природни бедствия, допълни Проданов. Градушката през лятото в София е уплашила повечето шофьори и те ще искат да се подсигурят.
Прочети още от в. "Стандарт"