Доларът е силен днес след силните данни за пазара на имотите в САЩ, които увеличиха надеждите за по-силно възстановяване в най-голямата икономика в света. Началното жилищно строителство и разрешителните за строеж скочиха силно през юли, което сигнализира, че пазара на недвижимите имоти отново е във форма след застоя през втората половина на миналата година, пише bnr.bg.

Солидното повишение от 15.7% до сезонно коригирани годишно 1.09 милиона жилища надмина очакванията на икономистите за далеч по-малък растеж от 969 000 през миналия месец. Данните „нокаутираха" еврото и го свалиха под 1.3330 срещу долара до девет месечно дъно през нощта на 1.3308.

Така спадът на еврото след две и половина годишния връх през май е вече почти 5%, а единната валута беше поразена от опасенията, че размяната на санкции между Запада и Русия може да навреди на еврозоната повече отколкото на САЩ заради по-близките й икономически връзки с Русия. Дори обаче и без кризата в Украйна, възстановяването в еврозоната беше в най-добрия случай символично, тъй като южните икономики продължават да се борят срещу трудностите произлизащи от стриктните фискални политики насочени към редуциране на дълговете.

Доларът нарасна и срещу йената и удари три седмичен връх на 102.97. Според дилърите твърде вероятно е да видим тест на 103.10, което е тримесечният връх от края на юли.

Британският паунд също продължи да губи позиции и падна до четири месечно дъно срещу долара след данни показали, че инфлацията на острова се е забавила с повече от очакваното и това намалява нуждата пред Английската централна банка за бързо повишение на лихвите. Паундът падна до 1.6610 срещу долара.

Австралийският долар е на 0.9296 срещу американския си съименник и засега показва ограничена реакция към коментарите на председателя на Австралийската централна банка, който повтори предупрежденията си срещу силата на валутата.

Златото затъна под 1300 долара за тройунция

Златото е заседнало под 1300 долара за тройунция и вероятно ще продължи да пада за четвърта поредна сесия, тъй като силните икономически данни от САЩ помогнаха на капиталовите пазари, което намалява привлекателността на метала като средство за защита. Спот цената е 1294 долара за тройунция.

Началното жилищно строителство в САЩ скочи през юли до осем месечен връх, което означава, че възстановяването в жилищния сектор е наличе след забавянето през втората половина на миналата година.

Инвеститорите следят стенограмата на Федералния резерв от заседанието през юли, за да добият представа за монетарната политика. Председателят Джанет Йелен ще произнесе реч в петък по време на събирането на управителите на централните банки в Джаксън Хоул, Уайоминг и ще бъде наблюдавана за сигнали кога Фед ще увеличи лихвите.

Геополитическото напрежение продължава да оказва подкрепа на златото и ограничава загубите. Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са нараснали във вторник с 1.5 тона до 799.19 тона злато.

Въоръжена битка се завърза в центъра на държания от бунтовниците украйнски град Донецк, а жители на града търсеха спасение от артилерийския огън. Така правителствената военна офанзива навлезе в сърцето на териториите на отстъпващите про-руски сепаратисти.

Временното примирие в ивицата Газа беше нарушено във вторник, когато палестински военни формирования изстреляха ракети срещу Израел, а Израел отговори с въздушни удари.

Китай позволи на нови три банки, в това число и чужда, да внасят злато. Страната изглежда се подготвя и полага усилия да възвърне ценовата сила на метала.

Уолстрийт получи сила от жилищния сектор и продължи ралито на другите световни борсови индекси, а инвеститорите насочиха погледите си от политическата криза към очакванията, че монетарната политика ще се задържи благосклонна.