Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. Българската народна банка (БНБ) не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти.

Това обяви пред bTV бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.

Според него цели институции, включително ДАНС и прокуратурата, са виновни за това, че са позволили да се стигне до тук, подчертавайки, че сега е моментът да бъдат предотвратени рисковете.

„Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Защото така. Разбирайки какво ще се случи тогава, предупреждавам точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", подчерта Костов.

Костов е категоричен, че КТБ може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала. Самият той декларира, че има план за оздравяване на банката.

Тези, които казват, че трябва да се отвори КТБ, не са прави до момента, докато не покажат решение на нейния ликвиден проблем. КТБ няма отрицателна капиталова адекватност към момента и в последния доклад през септември пак няма да има. Няма да се вижда дупка, такава каквато всички се взират да видят. Това значи, че тя може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала, обясни Костов.

„Знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. Да се обясни едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа", каза бившият премиер и увери, че според него няма такава дупка от 5 млрд. в КТБ.

"Ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода", коментира Костов и се закани, че публично ще назове тези лица.

За тези кръгове, които се вижда, че атакуват банката, ако се сбъднат рисковете, аз ще кажа по телевизиите имената персонално на тези лица, на хората, които ще бъдат и уплашени и паникьосани, ако допуснат рисковете да се сбъднат, закани се Костов.

Искам да сложа акцента тук, а не кого заплашвам, когото заплашвам - той си знае, подчерта Костов.

По думите му, ако има инвеститор с 1 милиард, то КТБ може да се спаси без участието на БНБ и правителството.

Ако не знаят решението, трябва да питат този, който знае. Разбира се, че ще питат мен. В ръцете ми са загинали 14 банки, знам как бяха разграбени активите им. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската банкова система, категоричен е Костов.

Според него правилното послание да има съгласие на политиците да минат през тази криза е: първо - веднага нов управител на БНБ, веднага актуализация на бюджета, както им го предлага министърът.

Ако БНБ успее да се договори с оздравителите на банката - да го свърши още сега. Това е тясна пътека за избягване на кризата, която предстои пред страната. Всички хора, които ги предизвиках те замълчаха, но след това си го казват. Моята дума ще придобие особена тежест, когато те изтърват юздите, когато страната влезе в критична ситуация, тогава по име ще посоча тези хора, закани се отново Костов.

Войната срещу олигархията е започната от ДСБ в момента на своето основаване. Войната срещу мафията и олигархията беше основна цел на ДСБ, подчерта той.