Република Македония може да се присъедини към газопровода "Турски поток", когато се постигне договореност по проекта между Европейския съюз и Русия. Това е заявил премиерът на страната Никола Груевски в интервю за портала "Press24".

"Нашата позиция е: когато Брюксел и Москва постигнат споразумение по този проект, може да се включим и ние в него. Ние сме държава, стремяща се към евроатлантическото съобщество и при вземането на решения, имащи стратегическо значение, се ръководим от тази наша цел", казал Груевски, цитиран от ТАСС.

Отговаряйки на въпроси и аз други намерения на властите, отнасяща се до доставките на природен газ и енергийната безопасност, премиерът е казал, че се разглеждат и други източници за снабдяване.-

Македония планира да получава втечнен газ от пристанището в Атина, както и да се включи в газопровода ТАП от Азербайджан през Гърция.

Освен това, по думите на Груевски е постигната принципна договореност за свързването на страната с газопровод с България, откъдето също да се снабдява със суровината от Румъния и Турция. „Надяваме се, че в най-близко време ще бъде подписано междудържавно споразумение", е съобщил македонският премиер.