Германският парламент (Бундестагът) гласува с голямо мнозинство в подкрепа на 4-месечното удължаване на спасителната програма за Гърция, съобщава news.bg.
587 германски депутати участваха в гласуването, като 542 бяха „за", 32 - "против", а 13 се въздържаха.

По време на дебатите преди гласуването германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред депутатите, че той не моли за „промяна" на спасителната програма за

Гърция, а за нейното удължаване, „за да бъде доведена до успешен край".
Шойбле уточни, че "не говорим за нови милиарди за Гърция, не говорим за някакви промени в тази програма. По-скоро става дума да се осигури допълнително време за успешно приключване на програмата".

Германия настоява за непопулярни съкращения на разходите и обвързване на помощта от международните кредитори за Атина със строги условия.
Шойбле добави, че въпреки наличието на гъвкавост в програмата, Гърция не може да прави промени без съгласието на своите европейски партньори.
По думите на германския финансов министър, че много европейски страни имат по-ниски заплати и жизнен стандарт от гърците, а в същото време ги подпомагат.
"Гърците трябва да мислят за това, когато призовават за солидарност", подчерта Шойбле.

Навлизайки в дебрите на философията, Шойбле призова колегите си да помнят, че "Германия е страната на Имануел Кант", очевидно имайки предвид, че Кант е най-големият мислител от епохата на Просвещението, което се характеризира с първенството на човешкия разум и изоставянето на средновековния теоцентричен свят.

Припомняме, преди три дни Еврогрупата одобри удължаването на международната кредитна програма за Гърция с четири месеца. Споразумението трябва да бъде прокарано през националните парламенти на страните членки на еврозоната, като вотът в Германия беше ключов.