Бюджетът на град Скопие е намален с 25%, като вместо досегашните 89, са предвидени 66 милиона евро, предаде македонската телевизия А1, предаде агенциа Фокус Средствата за трамвая спират, а тези за изграждане и реконструкция на улици и мостове са намалени. От опозицията обвиняват Коце Траяновски, който пое поста в началото на тази година, че намалява средствата за проекти, които са били основна част от предизборната му програма.

Кметът твърди, че намаляването на бюджета е следствие от недостатъчното приходи, като добави и влиянието на световната икономическа криза. По-малко пари ще има за дейността на администрацията, за поставяне на пътна маркировка, противопожарни защити и за средното образование. Парите за общинския съвет на град Скопие обаче са увеличени, отбелязва медията.

По първоначална информация  през 2009 г. македонската столица Скопие трябваше се сдобие с първата си трамвайна линия, като анонс на събитието на прави предишният кмет града Трифун Костовски.  В края на 2008 г.  Костовски и представители на българо-италиано-македонски консорциум подписаха договор за изпълнение на първия етап от строителството на 12-километровата отсечка - част от бъдещата трамвайна линия номер 1 на Скопие и на трамвайното депо.

В рамките на първия етап се извършваше работното проектиране от италианските дизайнерски студия "Боно" и "Аксиома", българската "Пъблик транспорт ъф билдинг систем" и македонската "Мак 2000"..

Дванайсеткилометровото трасе се планира да свързже източните квартали с централната част на града, а по изготвения преди година идеен проект трамвайната линия номер 1 ще продължава до крайните западни квартали. В източната част ще бъде ситуирано и депото за трамваите, което ще струва, по думите на Костовски, между 5 и 8 млн. евро. Цялостното проектиране на трасето и депото е финансирано с близо половин милион евро от общината в Скопие.

Намеренията на управата са да купи 32-метрови и 40-метрови мотриси, като в първия етап се водят преговори за шест, които да обслужват предвидения за строителство участък.

Македонската столицата в момента се обслужва само от автобусен транспорт, като в града се движат 24 автобусни линии. Цената на билета за пътуване е 30 денара за общински и 25 денара - за частни линии, което е между 80 стотинки и 1 лев. Средната възраст на автопарка в Скопие е над 25 години.