Френският премиер Манюел Валс обяви в сряда план за орязване на 21 милиарда евро от пенсии, социални грижи и здравеопазване като част от усилията за икономии.

Франция трябва да спести 50 милиарда евро до 2017 година с цел намаляване на бюджетния дефицит и държавния дълг, предадоха Асошиейтед преси Франс прес, цитирани от БТА.

Министър-председателят очерта подробно за първи път икономиите, обявени от президента Франсоа Оланд през януари, изтъквайки, че Франция ще спази ангажиментите си за намаляване на дефицита до 3 процента от БВП.

Планът предвижда икономии от 18 милиарда евро от държавни разходи в периода 2015-2017 година, 11 милиарда от общините и 21 милиарда от социалната защита. Пенсиите ще бъдат замразени - освен за най-бедните пенсионери, както и социалните помощи (семейни надбавки, помощи при безработица) с изключение на най-бедните.

Държавните разходи трябва да бъдат понижени чрез намаляване на държавните служители (с изключение на образованието, правосъдието и полицията), както и с продължаване на замразяването на чиновниците от 2010 година. Общините също ще трябва да правят икономии.

Като компенсация на тези мерки Манюел Валс обяви приемането до юни на мярка в подкрепа на най-бедните данъкоплатци. Той припомни, че социалните вноски от най-малките заплати ще бъдат намалени от 1 януари 2015 година в рамките на "пакта за отговорност", целящ да се даде глътка въздух на компаниите, за да могат да наемат повече служители. Валс подчерта, че приоритетът е да се създадат повече работни места.