Министър Трайчо Трайков, виоцепремиерът Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов са част от енергийната мафия, защото знаят за подмяната на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй", но я прикриват. Това обяви на пресконференция ядреният физик Георги Котев.

Преди година същият експерт твърдеше, че първата атомна работи не със свежо, а с рециклирано ядрено гориво, което беше категорично отречено.

„На 14 октомври тази година се срещнах с Трайчо Трайков и той призна, че има енергийна мафия у нас, но той не се страхува да я изчисти. Откакто аз съм повдигнал обвинението, че АЕЦ „Козлодуй" работи с рециклирано ядрено гориво, са похарчени 2 млн. лева, за да се докаже, че това не е вярно. Въпреки това, аз не видях никакъв документ от Трайков за това как са похарчени тези пари", посочи Котев.

„От изказване пред „Нова Телевизия" на Румен Овчаров разбрах, че 300 000 лева са дадени на шведска фирма за проверка на горивото в централата", заяви физикът.

„Това, че не се знае какво е станало с останалите 1,7 млн. лева и нежеланието да се предприеме нищо по случая, за който преди 2 години съм алармирал, ме кара да считам, че министър Трайчо Трайков е част от енергийната мафия", каза Котев.

Според него вътрешният министър Цветан Цветанов също не прави нищо, за да могат да бъдат разкрити далаверите с рециклираното гориво в АЕЦ „Козлодуй". Поради тази причина Котев причисли и Цветанов към енергийната мафия.

На въпрос на news.bg каква е ролята на Бойко Борисов в тази структура, Котев посочи, че премиерът знае за случая, но не взема никакво участие за предотвратяването му.

Според Котев България е дала 750 млн. лв. на Русия за рециклирано ядрено гориво, което се използва в АЕЦ „Козлодуй" при положение, че Москва е трябвало да плаща на нас, защото ни е ползвала като база.

"На върха на пирамидата на енергийната мафия е Р. Овч., но групата не е само българска. Тя дори не е българо-руска, а общо европейска", коментира Котев. Той посочи, че част от парите свързани с далаверите с рециклираното гориво на АЕЦ "Козлодуй" отиват и в политическите централи.

Не знам каква е ролята на президента Георги Първанов, но като имам предвид неговия голям шлем в енергетиката, не мога да нямам съмнения. Конкретно за него обаче нямам данни, които да го свързват с далаверите в АЕЦ "Козлодуй", посочи физикът.

Относно АЕЦ "Белене", Котев коментира, че проекта е неизгоден от финансова гледна точка и твърдо ни обвързва с Русия. Той посочи, че цената на втората ни атомна централа може да нарасне с 1-2 млрд. над сумата от 6 млрд. евро, която в момента се споменава.