Кризата на КТБ е провокирана от публично разпространявана информация.

Това пише в годишния отчет на Българската народна банка, публикуван днес на сайта на институцията.

Всъщност това не е промяна в позицията на ръководството на БНБ. Припомняме, че в разгара на кризата в края на юни, няколко пъти управителят на централната ни банка цитира една мъдрост, а именно, че "банка и муха се убиват най-лесно с вестник". Банката дори предложи и затвор за манипулативни публикации - мярка, която така или иначе не мина в парламента.

По-късно одиторска проверка назначенна именно от БНБ показа, че едва 13% от кредитите раздадени от КТБ са били обезпечени, а огромната част от тях изобщо не се погасяват. Явно БНБ счита, че медиите са виновни и за това.

Ето как продължава БНБ в отчета си:

„През втората половина на юни се наблюдаваше изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ), породено вследствие на публично разпространявана информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на тази банка, при което бе засегната и ТБ „Виктория" ЕАД, дъщерно дружество на КТБ", се казва в отчета.

В резюмето на документ се посочва още, че след като двете банки са поставени под специален надзор на 20 и 22 юни, след което още в края на месеца се е наблюдавал ликвиден натиск и върху други банки.

"До края на юни ликвидният натиск започна да се разпространява и върху други банки - процес, който бе прекратен в началото на юли в резултат от значителните ликвидни буфери в системата, предприетите мерки от страна на БНБ и правителството, както и благодарение на бързата реакция на Европейската комисия (ЕК), с която правителството своевременно договори рамка за ликвидна подкрепа."

В отчета си БНБ констатира, че след предприетите мерки доверието в банковата система се е стабилизирало, притокът на депозити се е възобновил и нивото на депозити още в края на третото тримесечие се е повишило в сравнение с края на месец май.

„Банковата система успя да подобри показателите си за ликвидност, да съхрани капиталовите си буфери и да продължи без затруднения да изпълнява ролята си на финансов посредник в икономиката. Устойчивостта на банковата система като цяло бе оценена от икономическите агенти и процесите на финансовото посредничество не бяха нарушени.

В съответствие със Закона за БНБ Отчетът на банката е предоставен в Народното събрание.

Отчетът е приет от Управителния съвет на БНБ на 27 ноември 2014 г.