Великден мина. Най-светлият християнски празник, който ни обединява в любовта един към друг не по онзи светивалентиновски бонбонен начин със сърчица и скъпи рози, а по този, българския, православния с обиколката на църквата в полунощ, с великденската трапеза, със семейните сбирки и с facebook радостта от споделянето на многоцветните домашни кошници с яйца. Един празник, прекаран със сигурност от много от Вас с усмивки и повече позитивни емоции от стандартните съботно-неделни дни.

И понеже всяко чудо става за три дни (в случая четири почивни), с наближаването на работния делник се връщат и негативните емоции. Личи си по социалния компас (бел.ред - социалните медии) - снимките с яйца изчезнаха и бяха изместени от такива със задръствания по пътищата, а от днес и негативните новини, които бяха притихнали, отново са на почит.

Ето защо ние от Money.bg решихме да започнем деловата седмица различно. Позитивно. И понеже сме икономически портал, предпочетохме да бъдем позитивни в числа. Затова се разровихме в данните на Националната статистическа служба. Онези данни, които рядко виждаме или запомняме. И подбрахме за Вас, нашите читатели, най-позитивните сред тях.

1. Рециклираме все повече боклуци

Жълт, зелен и син контейнер. Всички ги знаем, но не всички ги използваме редовно. Въпреки това обаче статистиката показва ежегоден ръст на рециклираните отпадъци в страната. Ако през 2004 сме преработвали над 71 млн. тона боклуци, през 2012 оползотворяваме вече над 218 млн. тона. През всичките години броят расте и това ни кара да бъдем оптимисти и за в бъдеще.

2. Все повече българи имат достъп до интернет

Вероятно са ви попадали данни от медиите (включително и от нас), че сме последни по достъп до (широколентов) интернет в ЕС. Добре, така е, не отричаме националната статистика. Но я поглеждаме инак - от добрата й страна. През 2013 година вече 53.7 процента от населението има достъп до глобалната мрежа или близо 1.5 млн. домакинства. Само ще споменем, че преди 5 години броят им е бил наполовина. Което означава, че два пъти повече хора имат достъп до разнообразна информация за България и света, за да разширят своя мироглед.

3. Образованите българи печелят повече

Колкото повече учиш, толкова повече ще сполучиш. Една стара максима, която преходът старателно се опита да разклати. И успя впрочем. Но статистиката показва съвсем друго. Заплатата расте с всяка следваща диплома, която получиш. Така хората с начално образование са получавали нетно възнаграждение от 288 лева, а хората със средно - 371 лева. Висшистите с бакалавърска или магистърска степен удвояват парите си - 770 лева чисто възнаграждание. И най-накрая - докторите на науките печелят по 1051 лева на месец. Данни са от 2010, но показват ясно защо трябва да се учи.

4. Посрещаме повече чужденци

Туризмът ни търпи критика - че е евтин, че е просташки и че обслужването ни е слабо. До голяма степен бихме се съгласили. Но! През 2013 година България бе посетена от най-много чужденци за последните десет години - точно 9 191 782 души. За сравнение: през 2009 година са били 7 872 805. Значи все пак не сме толкова страшни.

5. Уви, говорим чужди езици

Да, образованието в страната допусна през годините не едно поколение, останало със слаби познания по чужди езици. Но модерните начини на преподаване, интегрирането в ЕС, отвореността към света (гастарбайтерството също), допринасят все повече хора да знаят поне по един чужд език (ние в редакцията разчитаме на английски, немски и руски). Статистиката отчита 38.9 процента или над 1.5 млн. българи, които ползват втори език. Какво и да се има предвид под „ползват".

И накрая една искрена молба към Вас, нашите читатели. Бийте ни през пръстите нас, журналистите, когато прекаляваме с негативизма. Или просто пишете във форума или редакционната поща. Ще четем внимателно.