"Бойко: Няма да има отпускане на колана", извежда на първа страница в. "Стандарт"
145 млн. лв. излишък в края на март отчете премиерът Бойко Борисов. Цифрите той съобщи по време на Общото събрание на Предприемачи ГЕРБ в НДК. Въпреки събрания излишък в бюджета премиерът бе категоричен, че отпускане на коланите няма да има. "Към март имаме 145 млн. излишък. От 2008 г. не е имало излишъци в бюджета. Разбира се, не се гласете да ги похарчим. Дадохме за Коледа добавки, ще дадем и за Великден, а и трябва да пълним дупката в бюджета. С над 820 млн. за тези три месеца са повече приходите в държавата, надяваме се към края на годината да минем 1,2-1,3 млрд. лв.", поясни Борисов. И обясни какви екипи от експерти в момента се борят с контрабандата: "Мисля, че сега намерихме правилната вакса относно борбата със сивата икономика, защото, за да има една схема за контрабанда, независимо дали е за захар, цигари, пиратки и т.н. ти трябва полицай, митничар, данъчен над тях. Сиреч една престъпна схема. И това генерира милиард и половина - два от сивата икономика". Заради това премиерът е взел нещата в свои ръце. "Направихме си екипчета, отделихме ги в отделна сграда. И сега съм ги разделил на бригади от данъчни, полицаи, прокурори, митничари по отделни теми. Тема "захар", "месо", "петрол", "цигари", обясни премиерът. И даде за пример как през януари, когато температурите бяха под нулата, се е вдигнала консумацията на бира.
"Огромни пари започнаха да излизат от всяка една сфера. Сега си мислят, че ще изкараме два-три месеца и ще се уморим. Но докато не стигнем над 1,3 млрд., няма спиране.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Къде Цветан Василев изпадна в противоречия", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
След няколко месеца мълчание мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев проговори. Интервюто на банкера пред Явор Дачков е дълго и подобно на няколкото предходни опитва да представи Василев единствено като жертва на бившия си партньор Делян Пеевски и всякакви видими и невидими сили, дърпащи конците зад него. За целта то обхваща всичко от бизнеса на КТБ, през скорошната сделка за ключови активи на банкера за едно евро, до разследвано покушение на Василев в Белград. Както подобава на изявление след продължително отсъствие, изпълнено с драматични събития, обясненията започват да си противоречат и да пораждат нови въпроси.
Макар и вече развивана тезата, че банката не е била източвана чрез свързани лица, а е инвестирала SPV-та (special purpose vehicles), за да придобива активи, в интервюто тя е дообогатена и дообяснена. С това обаче следват и нови противоречия.

"Банката контролираше чрез свои SPV-та бизнес, чиято оценка надхвърля 2 милиарда евро. Точно тези 4 милиарда лева, които някои твърдят, че се губят.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"287 минимални заплати за двустаен в София", четем на първа страница във в. "Монитор"
287 минимални работни заплати са нужни за покупката на нормален двустаен апартамент от поне 50 квадрата в София, изчисли „Монитор". За панелка в периферните райони на столицата ще са нужни по-малко пари - към 31 000 евро или около 179 минимални заплати, които се заработват почти 15 години.
Сметките сочат, че имотната покупателна способност на българина, изчислена на базата на минималното му месечно възнаграждение,
е най-ниската в рамките на общността.
По този показател първенци в общността са живеещите в Люксембург. Нормален двустаен апартамент там струва средно 179 800 евро. При минимална заплата във Великото херцогство от 1921 евро, за да се купи жилището са нужни не повече от 94 месечни най-ниски възнаграждения, заработвани за по-малко от 8 години. Интересното е, че по подобен начин стоят нещата и в една от балканските страни от ЕС - Словения. В някога най-богата република на бивша Югославия двустайните струват средно 65 000 евро. При минимална заплата от 789 евро на гражданите на Словения са нужни само 95 такива месечни възнаграждения. По цени на конюнктурата в Хърватия е сходна, но при минимална заплата от 398 евро са му нужни 126 минимални заплати.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Красимир Дачев: Да забраним на НЕК да изкупува скъп ток без грам пазарни правила", пише в. „24 часа"
- Казвате - у нас всичко е наред, докато вдигнеш капака и се размирише. Като вдигнете капака на енергетиката, г-н Дачев, откъде идва миризмата?
- Да започнем с топлофикациите. Ясно е, че огромният дефицит не се е натрупал в последните години. Бедите бяха заложени още с промяната на закона, дала възможност да има преференциални цени за високоефективни когенерации. Така всички топлоцентрали и заводски централи, някои от които са още от Балканската война и винаги са били когенерации, изведнъж станаха високоефективни, без да са такива, и се възползваха от тази поправка.
- Какво е когенерация и какво е сбърканото?
- В закона става дума за нови, модерни съоръжения и технологии, основно за изгаряне на отпадъци или природен газ, с необходимите филтри за да не замърсяват, и при което се произвежда ток. Подчертавам- нови и модерни, а не амортизирани и неефективни съоръжения, без пречистване. Това бе идеята. Какво се случи - стари, строени преди 60 години ,получиха преференции. От тук нататък, ясно е че всичко попадна в сферата на измислените и конюнктурни решения. Създаде се тежка корупционна практика.

Прочети още от в. „24 часа"

"Енергото с право да иска парите за тока авансово" е заглавиe от в. "Труд"
Доставчиците на ток ще имат право да предлагат на клиентите си възможност за авансово плащане на сметките на база "вероятно потребление". Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които енергийната комисия към парламента прие на второ четене в края на миналата седмица. Предстои текстовете да бъдат гласувани и в пленарна зала. Европейските директиви допускат авансовото плащане на електроенергия, но само на база на действително потребление. В този случай абонатът предплаща дадена услуга и тя му се предоставя до изчерпване на внесените авансово пари.
Според нови редакции в частта за защита на крайните клиенти, информация за фактурираната енергия ще се предоставя "поне веднъж на три месеца", а когато потребителите са избрали електронни сметки - два пъти в годината. От енергийната комисия обясниха, че това не е връщане на тримесечното отчитане, а опция, която се дава на компаниите.
Прочети още от в. "Труд"

"Държавата пак бави социални плащания" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Изплащането на някои социални плащания отново се бави - болнични, майчински, покривани от здравната каса скъпи лекарства. За това сигнализираха читатели на "Сега". Майки се оплакват заради забавени обезщетения за децата до една годинка. В повечето случаи проблемът идва от липсата на точен график къде и кога ще бъдат изплатени сумите. При болничните и лекарствата обаче причината е в бюрокрацията.

От Националния осигурителен институт категорично отрекоха, като посочиха, че за март парите ще бъдат изплатени на 2 април. Според наредбите обезщетенията за месеца се изплащат до 5-о число на следващия месец. През март обаче не са получени преводи, защото през февруари е имало две плащания заради струпването на почивните дни в началото на този месец. През декември също са получени майчинските за два месеца - за ноември, но и за декември заради почивните дни в началото на годината.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Вендинг компания получава финансиране от над 1 млн. евро", пише в. "Капитал Daily"
Компанията за продажба на храни и напитки през вендинг машини "Брейктайм" ще расте чрез инвестиция от над 1 млн. евро по информация на източници на "Капитал". Средствата до седмици ще бъдат предоставени от фонда за рисков капитал NEVEQ II, който преди две седмици обяви публично вложението. От компанията и финансовия инвеститор не уточняват нито сумата, нито големината на миноритарния дял, който ще се получи в замяна, тъй като сделката не е приключена.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„При всеки опит за реформа на службите властта пада", пише в. "Сега"
През 1992 г. СДС падна от власт само като спомена реформа в тайните структури. През 1997 г. и БСП си замина от финансови катаклизми, обществен гняв, но и заради мераци за реформи в службите. И Иван Костов не се добра до втори мандат точно когато тръгна да прави кардинални промени в тайните структури. След това ГЕРБ дойде на власт, но дори не изкара пълен мандат. И то точно когато вкара проекти за устройствени и функционални закони за специалните служби. Същите законопроекти са внесени и сега. И е само въпрос на време да се види дали става дума за случайност или закономерност.

Съвпаденията са факт. Обичайно едновременно с пипане на агентури, правомощия и финанси следва разклащане на съответната власт до степен на неудържимо падане.
Прочети още от в. "Сега"

"Костов и Кънев с нова песен за КТБ и Цветан Василев" пише в. „Труд"
Лидерът на реформаторите се изказа в парламента и поиска ДАНС и временните синдици на КТБ да наложат запор на акциите и дяловете на тези предприятия, към които има интерес Пиер Луврие - БТК, НУРТС, "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и ГАРБ. Според него било време институциите да се намесят решително, а новото ръководство на ДАНС вече показвало активност. Поиска обаче смяна по върховете в НАП, защото данъчните трябвало да проследят какви данъчни измами са се случвали при предишните прехвърляния на тези компании.
Иван Костов също даде интервю пред телевизия "България он ер" и апелира сделките да бъдат проверени, защото застрашавали националната сигурност.
Позицията на ДСБ и на Костов е изключително странна, но и доста показателна. Явно "десните" най-после са разбрали, че трябва да хванат последния влак и да признаят очевидния факт, че КТБ беше пирамида, а Цветан Василев - избягал фараон. Защото да си затваряш очите пред очевидното, не носи политически дивиденти, а само негативи.
И докато Радан Кънев поне не защитаваше пряко фалиралата КТБ, Иван Костов нямаше скрупули да дава безброй интервюта в Би Ти Ви, Нова тв и печатните медии в полза на приятеля си и бизнес партньор Цветан Василев - и то до февруари 2015 г.
Прочети още от в. „Труд"

"Строим още 150 км магистрали", четем във в. "Монитор"
До края на годината ще бъдат изградени около 150 км автомагистрали, които се финансират от европейските фондове и републиканския бюджет. Това съобщи за „Монитор" шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).
Планира се да бъдат завършени 75 км от АМ „Марица" - от Оризово до Свиленград, около 52 км от АМ „Струма" - участъците от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата, 5-километровата отсечка от „Хемус" между Шумен и Белокопитово. Предстои пускането и на първата отсечка от Западната дъга на софийския околовръстен път с дължина от 3 км, както и Северната скоростна тангента (16,5 км), които също са с магистрален габарит. „Целта ни е с осигуреното финансиране от фондовете на ЕС да се навакса натрупаното през годините закъснение", подчерта инж. Лазаров. По думите му отчужденията по трасето на тангентата продължават и вече са сключени около 170 споразумения.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Доматите ни 100 пъти по-малко от турските", пише в. „24 часа"
България е джудже на земеделската карта на Европа, а не силна аграрна страна. Това излиза от сравнение по последните данни на Евростат за селското стопанство.
Очаквано единствено в производството на зърно България е на сравнително прилични позиции - на 9-о място в ЕС. При реколтата от домати, моркови, лук, ябълки, както и при месото и млякото положението е почти трагично.
Например в производството на моркови България е сред най-големите слабаци в съюза с годишна реколта от едва 5000 тона. По-малка е само в островните държави Кипър и Малта и в Люксембург. Дори северни страни със суров климат като Финландия имат 10-15 пъти по-голямо производство на моркови от българското. Дори нямаме и повод да се сравняваме с лидерите Полша, които годишно имат добиви от 735 000 тона, или над 150 пъти повече.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Последни 2 дни за данъци с отстъпка", пише в. "Стандарт"
Последни два дни остават за отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната декларация за получените доходи. Тази година за първи път отстъпката може да се ползва до 31 март. Но за това има три условия - данъчната декларация да се подаде по интернет, гражданинът да няма неплатени публични задължения и налогът да се внесе в хазната до 30 април. Декларацията за годишните доходи може да се подаде по интернет с безплатен персонален идентификационен код (ПИК), който се взима от офиса на НАП по постоянен адрес, или с електронен подпис. Да подадете декларацията си по интернет има редица предимства, като ползването на отстъпката от 5% е само едно от тях.
Второто голямо предимство е пестенето на време. За да си вземете ПИК трябва да отидете до офиса на НАП, но този код ще може да се използва и следващата година, когато за да подадете формуляра и да платите данъците си, няма да се налага да излизате от дома или офиса си. Освен това при попълване на декларация с ПИК всички изчисления за получените доходи, платените осигуровки, авансовите вноски и дължимия данък се правят от компютъра, което спестява доста време. Третото предимство на подаването на декларация с ПИК е, че така трудно може да се допуснат грешки при попълването. Освен че компютърът преви всички изчисления, той съпоставя и данните от различните приложения. Така предупреждава, ако някъде е допусната логическа грешка или някое поле не е попълнено.
Прочети още от в. "Стандарт"