За очакваните реформи в образованието от българското общество, сумата от само 60 милиона не е поисканата, не е достатъчна и ще задълбочи процеса на отлив от професията на много добри български учители.

Това заявяват от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" в съобщение, изпратено до медиите.

По повод парите за образование в бюджет 2013 от синдиката са категорични, че исканите от тях средства категорично не кореспондират със сумата от 60 милиона лева, предлагана съвсем упорито от министър Симеон Дянков.

Учителските синдикати и работодателските организации настояват за увеличениe с 15% на единните разходни стандарти и само за това е необходима сума над 200 милиона лева, посочват те.

"Синдикат „Образование" ще отстоява с всички законови средства увеличение на учителските заплати, защото това е жизненоважно за „обеднелите" работещи в отрасъл „Образование". И ако добавим и финансови средства за бурните инфлационни процеси в държавата ще се убедим, че сумата от 60 милиона е крайно недостатъчна. Ясно е, че тези пари няма да отидат само в заплати, а част от тях ще компенсират повишената издръжка на системата. Безспорно е че само с 60 милиона, ще забуксуват много иновации започнати от МОМН и синдикатите, и ще се превърнат в препоръка към бюджет 2014", посочват от Синдикат „Образование".

Припомняме, в началото на септември министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че ще има увеличение на учителските заплати, но не от новата учебна година.

От синдиката заявяват и позицията си по по друга важна тема - забраната за тютюнопушене на закрити места.Обсъждането или отмяната на пълната забрана за пушене ще навреди най-много на децата и учениците, категорични са от образователния синдикат.

Вредата е еднакво силна както за здравето на подрастващите, така и при формиране на техните здравословни и културни и морални навици, изтъкват синдикалистите. Те припомнят, че преди въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, в учебните заведения често се пушеше скрито или явно, макар и училищата да не бяха в изключенията за допустим цигарен дим.

За длъжността на учителя в България, за разлика от Турция, няма забрана, няма дори и препоръка да не пушат и най-вече да не пушат пред ученици, съобщават синдикалистите и оповестяват данни от свое изследване, според което по-негативно за подрастващите е въздействието на пушещи учители и ученици пред училищния двор, отколкото ако това се прави скрито.

Засега в училищните програми и правилници тютюнопушенето се третира само като опасно за здравето и живота действие, а не толкова като нарушение на законова или морална норма и това трябва да се промени, категорични са от КТ „Подкрепа".