Eutelsat Communications, водещият сателитен оператор в Европа, подписа споразумение между своята дъщерна компания Skylogic и VIVACOM за доставка на ToowayTM - ново поколение сателитен интернет достъп в България. Това ще позволи на VIVACOM да осигури високоскоростна връзка със световната мрежа през сателита KA-SAT за индивидуални и бизнес потребители дори на места, където няма възможност да бъде изградена наземна инфраструктура или безжична мрежа.

Със скорости до 10 Mbps сателитната услуга ToowayTM предоставя бърз и надежден интернет достъп за потребителите в райони с ограничен или никакъв достъп до обхвата на наземни и безжични мрежи. VIVACOM ще предоставя услугата на цени от 39 лв. (EUR 19.90) на месец.

Така компанията се позиционира като интернет доставчик със 100% покритие на територията на България и възможност да предоставя интернет достъп на места без телекомуникационна инфраструктура, заяви  Симеон Донев, Директор Продукти и услуги на VIVACOM

Решението Tooway се състои от сателитна чиния и модем, свързан с компютър, което осигурява достъп до интернет без нужда от стационарна връзка. Услугата ToowayTM ще бъде доставена чрез последно поколение сателит - KA-SAT собственост на Eutelsat, в продажба от май 2011г. Със своя общ капацитет от повече от 70 Gbps, KA-SAT се нарежда сред най-мощните световни космически устройства и е първият за Европа спътник с висока производителност (High-Throughput Satellite (HTS)). Той поставя началото на нова ера на услугите предоставяни през сателит в Европа и Средиземноморието. Сателитите формират опорните точки на новата сателитна инфраструктура, която включва осем основни сателитни портала в Европа, свързани посредством оптична магистрала към интернет връзка.

* Фирмена информация