„Европейската комисия ни изпрати днес официалното си решение, с което одобрява апликационната форма на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път", съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров. По думите му обектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт".

„Цялата дължина на трасето е около 8.5 км", каза Петър Киров. Проектът започва от сегашната пресечна точка на Околовръстния път на София с АМ „Люлин" и завършва след бъдещата връзка със Северна скоростна тангента и автомагистрала София - Калотина. „Предвижда се основната част на новия път да има три ленти във всяка посока на движение", допълни заместник-министърът.

Проектът се изпълнява по ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси" на ОП „Транспорт". За неговото изпълнение към момента е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на 44 803 076 лв., от които от Кохезионния фонд на ЕС са 35 842 461 лв. Обектът е разделен на два участъка, като първият е в процес на изпълнение и е достигнал физически напредък от над 40%.