"КПМГ България" ООД е извършила одит на финансовите отчети на КТБ към 31 декември 2013 г. съгласно действащите изисквания на ЕС и местните закони.

Това се казва в изявление на одитната компания, цитирано от БТА. Одитът е бил направен в съответствие с изискванията на Международните одиторски стандарти, казват от компанията.

Повод за съобщението са обвинения на политици, че одиторската компания безрезервно е заверила отчета на банката. Докладът на компанията сериозно се разминава с този на колегите им от Ernst & Toung и Deloitte, както и българската АФА.

"Или не са го правили, защото са проявявали престъпна небрежност, или са го правили, защото така е трябвало", заяви днес Менда Стоянова.

КПМГ е основен одитор на повечето търговски банки, включително и на самата БНБ.

От КПМГ се оправдават, че той е извършен въз основа на предоставена информация и документи на извадкова база и включва оценка на уместността на прилаганите счетоводни политики и преценки, направени от ръководството.

"Въз основа на получената информация и извършените одитни процедури, ние сме издали одиторски доклад върху индивидуалния финансов отчет на КТБ на 24 януари 2014 г., а върху консолидирания финансов отчет - на 20 февруари 2014 г., които са публични. През 2014 г. не сме извършвали одит на финансови отчети на КТБ", се посочва в съобщението.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори провежда разследване по отношение качеството на изпълнение на ангажиментите за независим финансов одит на КТБ.

Днес обаче депутатът от БСП Георги Кадиев алармира, че шефът на надзора Ваня Доневa, която е и бивш депутат от ГЕРБ, е в конфликт на интереси с КТБ.