В ресторантите, на кино, в офиса - влизането във Фейсбук (Facebook) се превърна в навик за мнозина от членовете на социалната мрежа, които вече са над 800 милиона, отбелязва Ройтерс. Сега този навик достигна нов предел - автомобилите.

По-рано днес беше съобщено и че Google работи върху внедряването на своята операционна система Android в електродомакинските уреди.

Американското подразделение на Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz USA) внедрява Фейсбук в автомобилите си със специална версия на услугата, вградена в нова телематична система, която ще бъде представена на Международното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас тази седмица.

Достъпът до Фейсбук на пътя няма да бъде същият като достъпа от личния компютър или смартфона. Версията на Фейсбук, предложена в мерцедесите на Даймлер (Daimler AG) е орязана до ограничен набор от възможности, специално проектирани за шофьори и свързани главно с местонахождението на приятели и компании.

По думите на Дан Роуз, вицепрезидент отговарящ за партньорството във Фейсбук, версията на социалната мрежа, проектирана за Мерцедес, отразява обогатяването на Фейсбук с нарастващ нов списък от настройки, там, където има на разположение екрани и интернет връзки.

Той отбеляза, също така, че Фейсбук се интегрира в телевизорите, като се очаква на Международното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас различни производители на телевизори да представят вграден Фейсбук в продуктите си.

За разлика от телевизорите обаче интегрирането на Фейсбук в автомобилите изисква сериозно обмисляне на въпроса за безопасността на пътуването.

Продуктовият мениджър от Мерцедес Роберт Поликано, посочи, че предлаганата Фейсбук услуга не е по-разсейваща от стандартната навигационна система в колата или радиото. Всяка дейност, свързана с Фейсбук, която изисква потребителят да въвежда текст е дезактивирана, докато колата се движи.

Един от основните конкуренти на Facebook -  Google също не спи в опитите си да интегрират платформата си във всевъзможни устройства различни от познатите телефони и таблети.

Прецедателят на съвета на директорите на най-посещаваната търсачка в света Ерик Шмид смята, че в обозримо бъдеще Android, която е най-масовата операционна система за мобилни телефони ще може да "задвижва" и домашните електроуреди.
Експертът изложи идеите си за софтуера на събитие, организирано от портала за технологични новини CNET, предава БГНЕС.

Освен при телефоните, Android днес се използва при таблетните компютри и телевизорите. Но Шмид е на мнение, че това е само началото. "Истина е, че някои компании използват Android и в хладилниците си", сподели в интервю директорът. "И те все пак се нуждаят от известна автоматизация", отбеляза той.

Money.bg припомня, че неотдавна Samsung съобщи че работи върху хладилник, които ще бъде с вградена система Android.

"Това, за което човек мечтае, е да влиза в дома си с устройство на Android. Когато крачи във всекидневната, телевизорът ще знае, че е той, защото джаджата удостоверява самоличността му и го различава от останалите членове на семейството", заяви още Шмид.