Забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци и други селскостопански продукти от Европейския съюз, ще струва „поне 300 млн. евро" на Нидерландия, съобщават от националната статистика на страната.

Общата стойност на холандския износ към Русия, вкл. плодове, зеленчуци, меса и млечни продукти, е била 500 млн. евро през 2013 година, което е генерирало 300 милиона евро за холандските компании и е подпомогнало 5-те хиляди работни места в страната, свързани с експортния бизнес към Русия.

Руското ембарго идва в труден момент за холандската икономика, която е петата по-големина в еврозоната. Страната все още се бори с рецесията. Брутният вътрешен продукт на Нидерландия се очаква да нарасне с 0.75% през 2014 година и с 1.25% през 2015 година. Водещ анализатор в страната предупреди, че взаимните санкции между Русия и ЕС може да струват на Нидерландия 0.25 до 0.50% от БВП за тази година.

Нидерландия е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света, като 2% от износа на страната е насочен към Русия.