Бившият хотел на пловдивския рапър Ванко 1, конфискуван от Комисията „Кушлев", ще бъде преустроен в районна администрация и Център за управление на трафика. Преустройството официално започна, след като ключовете от хотела бяха предадени на фирмата изпълнител, съобщава Радио "Фокус"- Пловдив.

Масивната хотелска сграда се намира на булевард "6-ти септември" и "Цариградско шосе", в нея ще се помещава кметството на район "Източен" и Център за мобилни услуги и управление на трафика. Преустройството трябва да бъде завършено за 140 дни, каза представителят на фирмата изпълнител.

Това означава, че през идното лято администрацията на района, с население над 60000 души, вече ще ползва новата сграда. С преместването на администрацията ще се реши един от основните проблеми в момента - достъпна среда за гражданите с увреждания, каза зам.-районният кмет Николай Чунчуков.

Сега кметството се намира на втория етаж на Полиграфския институт и достъпът на трудно-подвижни хора е ограничен. Целият партерен етаж на бившия хотел на Ванко 1 ще представлява фронт-офис, в който ще са изнесени всички административни услуги. Тук ще работят около 45 души. На партера ще са служба ГРАО, касите, Стопански отдел. На втория и третия етаж ще бъде специализираната администрация. Пловдивският кмет Иван Тотев каза, че е очаквал този ден много години.

Той припомни, че когато през 2010 година хотелът беше отнет в полза на държавата, от НАП са имали намерение той да бъде продаден чрез публична продан за близо 3 милиона лева. Бившият финансов министър тогава, Симеон Дянков, е направил така, че хотела да не се продава, а да бъде предоставен за разпореждане на община Пловдив. Процесът на проектиране е отнел година и половина.

Сградата ще функционира за различни потоци от хора, които няма да си пречат. Всеки етаж ще бъде преустроен. За това са заложени 1 милион и половина лева. В хотела има наследство, което не може да бъде отречено, то е построено вече, каза Тотев. Това са заведение и басейн на покривния етаж. Решението е зоните за обществено ползване да се дадат под наем и да се ползват от гражданите.

Статуята на Христос, която се намира на върха на сградата, е от кух материал и няма да се запази. Ще бъде премахната, а на нейно място ще стоят надписите на Районната администрация и Центъра по мобилност. Ще бъде благоустроено и пространството около хотела.