ЕС трябва да ускори налагането на санкции на определени руски граждани и да бъде в готовност незабавно да наложи икономически санкции спрямо Русия, заявиха членовете на Европейския парламент в резолюция, приета днес, съобщават от ЕП.

На фона на насилието, насочено към дестабилизиране на източната и южната част на Украйна, те се обявиха за мерки на ЕС срещу руските компании и техните дъщерни дружества, особено в сектора на енергетиката, и срещу руските активи в ЕС.

Европейският парламент призова "Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат.

Разолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 - "против", и 85 - "въздържали се".

ЕП изрази дълбоката си загриженост за бързо влошаващата се ситуация и кръвопролитията в Източна и Южна Украйна. Парламентът настоятелно прикани Русия да спре подкрепата си за използващите насилие сепаратисти и въоръжени групировки, водени от руските специални части, както и да оттегли войските си от източната граница на Украйна.

Украинските власти имат пълното право да използват всички необходими средства, включително правото на самоотбрана, както е определено в Устава на ООН. Депутатите предупредиха Русия да не използва законното право на Украйна да защитава териториалната си цялост, като претекст за провеждането на военно нашествие в пълен мащаб.

Депутатите изразиха надежда, че предстоящата четиристранна среща на високо равнище между ЕС, САЩ, Украйна и Русия в Женева може да проправи пътя към дипломатическо решение на кризата. Те подчертаха, че изборът на бъдеще за Украйна може да бъде само на украинския народ и вследствие на демократичен, приобщаващ и прозрачен процес. Парламентът принципно приветства идеята за провеждане на национален референдум за бъдещия статут и териториалното устройство на Украйна, както беше предложено от изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов.

Парламентът призовава за разширяване на мисията за наблюдение на ОССЕ, създадена да събира информация за нетипичните военни действия и провокации и да съблюдава спазването на правата на човека в Украйна. Депутатите подчертаха, че няма данни за извършвани наскоро нападения, сплашване или каквато и да е дискриминация срещу руски или етнически руски граждани или други малцинства в Украйна. С резолюцията си те призоваха и за организиране на мисия на Бюрото за демократични институции и права на човека към ОССЕ, на ЕС и на ЕП за наблюдение на президентските избори в Украйна и отхвърлиха всеки външен натиск за отлагане на тези избори.

ЕП приветства и намерението на украинското правителство да проведе парламентарните избори по-рано.