Бюджет 2015 не е просто "постна пица, а дупка в кутията на пицата", заяви икономистът Мика Зайкова пред Дарик по повод рамката на Бюджет 2015.

Тя обясни, че елементарната икономическа логика за повишаване на потреблението е именно чрез увеличение на доходите на най-бедните у нас. Замразяването на минималната работна заплата на 340 лева няма да доведе до положителни резултати за икономиката ни догодина, смята тя.

Зайкова вижда проекта за основния финансов закон за следващата година като "бюджет по дянковски". По думите ѝ замразяването на минималната заплата през 2015-а на практика означава, че този, който работи на 340 лева, ще получи чист доход от 266.53 лева, тоест с 20 лева по-малко от прага на бедност. Така ще се увеличат работещите бедни, отчете Зайкова.

"Но най-голямата беда е в това, че затрудненото ни, намиращо се едва ли не на кота нула потребление ще потъне", допълни икономистът.

Зайкова попита как се очаква от един работещ беден човек да плати сметките за комунални услуги, да гледа деца и да ги храни пълноценно.

Позицията на синдикатите е, че минималната работна заплата трябва да скочи на 400 лева. Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова това би бил рязък скок, а бизнесът нарича подобна стъпка икономическа авантюра и вижда в нея фирмени фалити.

В проектобюджета за 2015 година най-силно впечатление прави отказът от промени в икономическата политика, коментира икономистът Георги Стоев. Според него, дори заложеният 3-процентов дефицит е висок и би трябвало да се допуска само по изключение.

Стоев добави, че неговото дългосрочно поддържане в никакъв случай не може да бъде цел.

„Дефицитът може да се финансира по три начина. Първият е да се изхарчи натрупания резерв, вторият - да се приватизират активни срещу фискални постъпления, а третият включва емитиране на дълг. Аз бих заложил минимална тежест в увеличаване на дълга, тъй като с нов външен дълг една държава започва да става зависима от чуждите пазари", обясни Стоев.