Ирландската икономика отчете ръст от над 6% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2014 година.

Освен продължаващия силен износ, данните посочват и нарастващо ниво на цялостната дейност във вътрешния икономически сектор, предаде Irish Times.

Данните на Централната статистическа служба на Ирландия показват, че през първото тримесечие на 2015 г. БВП се е повишил с 6,5 % спрямо същия период на миналата година, докато брутният национален продукт се е качил със 7,3 на сто.

Производствената дейност, включваща строителството, е нараснала с 9 на сто спрямо миналата година, докато секторите доставяне, транспорт, софтуерна дейност и комуникации са се качили с 6,5 процента. Капиталовите инвестиции са се повишили с 4% за периода.

Износът на страната е нараснал с 12,3%, а личната консумация - с 1,2 на сто. Ирландските граждани са увеличили потреблението си на стоки с 2,7%, докато потреблението на услуги е намаляло с 1,7 на сто.

Спад във вноса в авиацията обаче е довел до 17,3% намаление в инвестициите за машини и оборудване.

Агенция „Ройтерс" добави, че Bank of Ireland е натрупала повече от двойна печалба през първата половина на годината. Банката е отчела съществена печалба преди данъци и такси от 743 млн. евро до 30 юни.