Националната алкохолна напитка на Русия преживява трудни времена. Според "Росстат" производството на водка е намаляло през 2014-а година с цели 22 процента, което е рекорден спад в новата руска история. Най-трудни за производителите са били последните два месеца на година, съобщава кореспондентът на БНР в Москва.

Според експерти това се дължи не толкова на намаленото потребление, а по-скоро на високата цена, която принуждава много руснаци да търсят по-евтината продукция на нелегалните производители.

От бранша предлагат промени на акцизите и на данъка върху добавената стойност при заводските цени, за да се намали базата, върху която търговците слагат своите надценки.

Инфлацията и падащият курс на рублата пряко влияят през последните месеци върху покупателната способност и в тази ситуация мнозина са склонни да се откажат от стоки, без които могат да преживеят. Дали и водката спада към тях, е спорен въпрос, тъй като няма данни за драстичен спад в консумацията. По-скоро се е увеличило търсенето на евтината нелегална продукция, която често е опасна за здравето.

Именно този факт накара държавния регулатор в края на миналата година да намали минималната цена на водката при търговията на дребно. Сега бутилка от половин литър може да се купи в Русия за 200 рубли, което е малко под 3 евро. Въпреки това експерти от бранша прогнозират по-нататъшно свиване на производството.