Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да намалят до 2030 г. парниковите емисии с поне 40% в сравнение с нивото от 1990 г.
Това заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Споразумението, постигнато на заседание в Брюксел, има за цел да съдейства за борбата с промените в климата и да даде пример на останалия свят преди важните международни преговори за климата догодина.

Лидерите също така се договориха до 2030 г. в ЕС да се увеличи използването на възобновяема енергия до 27% от общото потребление и да се повиши енергийната ефективност (свиване на енергийното потребление) също до 27 на сто.

Някои европейски страни като Швеция са настоявали за по-амбициозни цели, например, намаляване на въглеродните емисии с 50 на сто.

Обсъждано е било намаляване на потреблението на енергия с 30%, но против са се обявили източноевропейски страни.

Много от тях все още са зависими от енергийни източници, замърсяващи околната среда като въглищата и се опасяват, че новите цели ще доведат до оскъпяване на електроенергията и ще засегнат икономиките им, коментира по-рано ДПА, цитирана от БТА.

Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Румъния и България заявиха в изявление от 30 септември, че не е желателно да бъдат въвеждани нови юридически задължителни цели на ЕС за възобновяемата енергия и енергийната ефектовност, припомня Блумбърг.

Налице са били допълнителни опасения, че ЕС може да застраши конкурентоспособността си, ако примерът му не бъде последван от големите замърсители като САЩ и Китай.

Лидерите на Съюза обаче са по различни причини, включително желанието на Брюксел да намали енергийната си зависимост от Русия.