Още месец дели столичани от пускането на метрото до летището.

Това стана ясно по време на инспекцията на столичния кмет Йорданка Фандъкова по участъка.
Тя се повози тестово до Цариградско шосе и похвали свършеното до момента, като уточни, че метрото до летището е готово на 99% и ще бъде пуснато в началото на април.

Разклонението до Бизнес парка пък е на 96% и ще заработи най-късно в началото на май.

120 милиона евро, 94% от които са европари, ни струват тези участъци, заяви кметицата.

По сметки на Фандъкова към момента близо 350 хиляди столичани се придвижват с вече изграденото метро, а с пускането на двете разклонения до летището и до „Младост" 4 тя предвижда броят им да набъбне с още близо 90 хиляди.

Занапред жителите на „Дружба" ще могат за 15 минути да стигат до центъра, без да навлизат в утежнен трафик. Стана ясно, че вече се работи по реорганизацията на наземния транспорт, за да може всички трамваи, автобуси и тролеи в кварталите да имат досег с поне една метростанция.

Най-много 10 минути пък ще отнема на живущите в най-крайните части на „Дружба" да се придвижат до метрото, доволна е Фандъкова. Всичко върви по план, гарантира тя пред медиите.

До края на годината пък се очаква да стартира строителството на третия метродиаметър в най-тежкия му участък - от „Малък градски театър зад канала" през централната част на столицата до „Красно село". В момента текат две тръжни процедури, стана ясно още, като се очаква до средата на 2015 г. да има избрани изпълнители на проекта.

Във втората половина на тази година пък ще се работи по доизграждане на метрото по „Черни връх" до улица „Сребърна", като пусковият срок е средата на следващата година.

Кметицата потвърди, че е готова да разпрати покани за официалното откриване до редица високопоставени гости от Европейската комисия, включително до председателя й Жан Клод Юнкер.

Транспортният министър Ивайло Московски пък гарантира, че това е най-успешният проект по оперативна програма „Транспорт". Дай Боже, икономиката на страната да тръгне, както си трябва, за да може тази инфраструктура да е изпълнена със съдържание, пожела си той.

Все пак събитието не мина и без политически въпроси, като на Фандъкова за пореден път й се наложи да отговаря как гледа на слуховете, че е готвена за следващ премиер, ако Бойко Борисов се кандидатира за президент.
Имаме си много силен и прекрасен министър-председател, категорична бе тя, като увери, че и като кмет си има много работа. За нея тези намеци са несъстоятелни.