Рязкото застудяване, настъпило на 24 октомври, е довело до нарастване на консумацията на ток в Западна България в събота и неделя средно с 24%, съобщиха от ЧЕЗ.
Най-голямо увеличение е регистрирано в неделя - 29%.

Значително се увеличиха товарите по електроенергийната система в Западна България през уикенда, което доведе до аварийни прекъсвания в част от големите населени места, където мрежата не е проектирана да издържа отопление на ток, отбелязват от ЧЕЗ.

"Призоваваме клиентите в студените дни да използват разумно отоплителните уреди, за да не се стига до претоварване на мрежата и да не се смущава техният уют", каза директорът на „Управление на мрежата" в ЧЕЗ Ясен Тодоров.

Освен, че създават предпоставки за увеличаване на аварийността, нарасналите товари означават и увеличаване на консумацията на ток. По-голямото потребление съответно ще се отрази върху месечните сметки на клиентите на ЧЕЗ.

Статистиката на компанията показва, че през октомври консумацията на електроенергия по мрежата на ЧЕЗ нараства средно с 18% спрямо септември, а през ноември - с 28%.

През септември 2014 г. потреблението на битовите клиенти на ЧЕЗ на територията на Западна България е било средно 178 квтч, което е по-малко в сравнение с регистрираните 187 квтч през септември миналата година.

Данните на ЧЕЗ показват, че средната сметка за ток на домакинствата в Западна България е 30 лева, което е с 3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Фактурите, които клиентите на ЧЕЗ вече получават за консумираната електроенергия през септември, съдържат два отчетни периода заради влезлите в сила нови цени на електроенергията от 1 октомври 2014 г.