Парламентарната бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ.

"Така, когато изберем управителя на БНБ и той представи своите номинации за подуправители, ние ще имаме юридическа възможност веднага да действаме по процедурата", обясни шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БТА.

Процедурните правила ще важат за приемането на всички подуправители, уточни тя.

Преди дни от БСП оспориха пред КС правилата за избор на шеф на БНБ. В публичното пространство се появиха проучвания, че и от бизнес и финансовите среди оспорват тази процедура. В същото време обаче водещи банкери настояха за спешен избор на гуверньора и заместниците му.

"Въпреки че правилата за избор на управител на БНБ се оспорват пред Конституционния съд, изборът на управител няма да се забави", заяви Менда Стоянова.

Тя каза, че е абсолютно убедена, че няма противоконституционност на правилата за избор на управител на Централната банка.

Според Стоянова няма да може изслушването на кандидатите за управител на БНБ да се състои на 10 юли, тъй като Иван Искров си е подал оставката, считано от 10 юли. Това означава, че негов приемник може да се избере най-рано на 11 юли, но тъй като денят е събота, управител на БНБ ще бъде избран през седмицата след 10 юли, посочи председателят на бюджетната комисия. Дотогава Искров ще е управител на БНБ в оставка.

За нов шеф на БНБ има 4 кандидатури: Димитър Радев, подкрепен от ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов от РБ, Виктор Йоцов от АБВ и Григорий Вазов от ПФ. С най-големи шансове е Радев.

"Ако новият управител на БНБ успее да направи номинации за свои подуправители в един разумен срок от четири-пет дни след назначаването си, то ние бихме могли по правилата, които днес приехме, до края на юли да изберем и подуправители на БНБ", посочи Стоянова.

Правилата за избор на подуправители, както и за избор на управител на БНБ, не съдържат критерии за избора, а създават процедурата, по която действа Народното събрание, уточни тя.