Mozilla развива проекта Shumway, целта на който е да избави браузъра Firefox от допълнението Adobe Flash, упреквано често за източник на сривове. Наскоро Shumway беше включен в Nightly версия (ранна предварителнаа версия) на Firefox, но само за видеоклипове на Amazon на платформи Windows и OS X, пише TechNews.bg.

Shumway стъпва на отворени уеб стандарти от рода на HTML5. Технологията превежда инструкциите на Flash на езика JavaScript. Към момента Mozilla е постигнала само ограничена съвместимост, но работи усилено за подобряване на Shumway, така че да изпълнява повече Flash задачи, вкл. възпроизвеждане на реклами.

Уеб средата вече започва да излиза от ерата на Flash. Но въпреки бързото подобряване на браузърите и развитието на уеб стандарти като HTML5 и JavaScript, все още много сайтове използват Adobe Flash - особено за възпроизвеждане на видео и реклама.

Повечето мобилни браузъри не поддържат Flash. Настолните браузъри обаче продължават да поддържат технологията на Adobe. Така например, Chrome има вграден Flash плейър.