Доларът си остава без промяна в тесните граници на търговия срещу еврото и йената, а валутите тотално изгубиха скорост на фона на съществуващите геополитически рискове.

Пазарите следят развитията в Украйна и Газа, което ограничава растежа на еврото и долара срещу предлагащата сигурност йена, пише bnr.bg.

Долар/йена е 101.47 при дъно миналата седмица на 101.09, което дойде при катастрофата на малайзиския самолет над Украйна и при започналата наземна офанзива на Израел в ивицата Газа.

Евро/йена е 137.23 при пет месечно дъно миналата седмица на 136.71. Евро/долар си остана на практика без промяна на 1.3524 при пет месечно дъно в петък на 1.3491.

Световните събития обаче бяха най-добре отразени в по-високата цена на петрола, която може би ще е основната тема тази седмица. Повишен риск в съчетание с по-високи цени на петрола ще помогнат на йената и швейцарския франк да поскъпнат, докато австралийския и новозеландския долар ще бъдат под натиск.

Валутите на ново възникващите пазари в Тайван, Сингапур, Корея, Тайланд и Индия също са уязвими на по-високите цени на петрола. Цената на петрола се повиши заради заплахата от нарастващо напрежение между Русия и Запада заради покачващата се криза в Украйна. В отговор на това лекия суров петрол скочи до три седмичен връх вчера.
Извън геополитиката, днес участниците на пазара ще следят излизащите днес данни за индекса на потребителските цени в САЩ. Въпросителната е дали долара ще реагира, ако данните се окажат достатъчно силни, че да повишат очакванията за ускорено затягане на монетарната политика на Федералния резерв. Предварителните прогнози са, че доклада да министерството на труда ще покаже инфлация от 0.3% през юни след повишението на цените на храните, което доведе през месец май до най-голямо нарастване на индекса за последната една година.
Австралийският долар е почти без промяна на 0.9376.

Конфликтите в света водят до търсене на златото

Златото се стабилизира около 1310 долара да тройунция, докато ескалацията на напрежението заради конфликтите в Украйна и ивицата Газа намали търсенето на рискови покупки и подкрепи статута на метала предлагащ сигурност.

Спот цената е почти без промяна на 1311 долара. САЩ, обезпокоени от нарастващите цивилни жертви при израелската офанзива в ивицата Газа, поеха директна роля в усилията да осигурят спиране на сраженията при които броя на загиналите палестинци вече надхвърля 500. Въпреки нарастващите призиви за спиране на започналите преди две седмици сражения, насилието нараства, а Израел бомбардира крайбрежната зона, което доведе до нови 28 жертви от само един удар, 11 загинали при атака на висока сграда и 4 загинали при обстрелването на болница.

Междувременно в Украйна напрежението също продължава да е на високи нива, въпреки че останките на близо 300 жертви от малайзийския самолет се насочиха днес към Холандия. Западните правителства заплашиха Русия с по-сурови санкции за подкрепата на проруските бунтовници, които според техните доказателства са най-вероятните извършители на удара срещу самолета.
Инвеститорите закриха част от позициите си в метала след края на поредицата от 6 седмици на растеж. Най-големият фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust отчете в понеделник спад на активите си с 1.8 тона до 803.34 тона злато.

Пазарите в момента очакват предстоящите данни от САЩ, които ще покажат силата на икономиката и ще имат влияние върху монетарната политика на Федералния резерв.
Основните световни борсови индекси падат, а цената на облигациите расте в отговор на опасенията от конфликтите в Украйна и ивицата Газа, които увеличават несигурността сред инвеститорите.