Битката на пазара за смартфони вече се води не само между отделни компании, но и между цели държави. Връщаме се към времето на студената война, коментира ситуацията Брадли Луи - адвокат по антимонополни дела от Morrison & Foerster, пише TechNews.bg.

Южна Корея и Китай предприемат антимонополни мерки, които ще наложат на ИТ гигантите да намалят цената на лицензите за технологии и да опростят тяхното използване. Това ще помогне на азиатските компании да повишат своята конкурентоспособност в борбата с чуждите играчи. Подобни стъпки обмислят също Бразилия и Индия.

Според експерти, ограничаването на патентния бизнес може да промени баланса на силите на световния пазар за мобилни телефони, оценяван от IDC на 412 млрд. долара през настоящата година. Компании като Apple, Microsoft и Qualcomm, които са най-активните заявители на патенти в САЩ, може да станат по-слаби в Китай - най-големия пазар за смартфони в света - и други страни, където водещите брандове имат силно присъствие.

Китайските власти видяха възможност за използване на патентите по начин, който влияе на дейността на местните компании, вкл. държавните. Това може да ги стимулира да зададат нови правила на играта - по-широки, отколкото в САЩ, коментира Брадли Луи.

През февруари 2015 г. Китай наложи глоба на Qualcomm в размер на 975 млн. долара, заради нарушения на анимонополното законодателство. Освен това американската компания трябваше да намали размера на лицензните такси за използване на нейни патенти от местните компании.

Очаква се от 1 август тази година Китай да въведе набор от ограничения за използване на патенти на чуждестранни компании в страната. Южна Корея направи това още през декември 2014 г., а Бразилия и Индия също подготвят нови правила за патентите.

Южнокорейската комисия за честна търговия посочва, че действията на антимонополните органи по отношение на притежателите на патенти трябва да възпрепятстват успеха на патентните тролове. Но според Касим Алфалахи, шеф на отдела за интелектуална собственост в Ericsson, няма необходимост от регулиране на пазара за лицензиране, тъй като той работи безпроблемно от няколко години, благодарение на партньорства и глобални патентни споразумения.