Въпросите на фискалното управление на страната ни вече ще намират отговори от независим консултативен орган, наречен Фискален съвет.

Това решиха на първо четене депутатите, които в последния си работен за тази седмица ден разгледаха идеята на Министерския съвет за създаването на такъв съвет със законопроект за Фискалния съвет и корективните механизми.

Задача номер 1 на Фискалния съвет ще е да наблюдава независимо и да анализира бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси. Така макроикономическите показатели на държавата ни и изпълнението на бюджета също ще бъдат в полезрението на съвета, който ще има правото да изготвя становища и да ги изпраща до финансовия министър.

Съветът има и друга мисия, а именно да информира българите относно фискалното управление на страната ни.

Въпросните автоматични корективни механизми пък ще бъдат създадени при значително отклонение от средносрочната бюджетна цел в структурното изражение или от стъпката за постигането й. Важна подробност е, че въпросният Фискален съвет ще се състои от петима членове, избрани от Народното събрание, след като обаче кандидатурите им са публично обсъдени. Те ще бъдат назначавани с мандат от шест години.

Именно тези текстове предизвикаха въпросителни в народните представители, като единствено депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев взе думата.

„При кого се отчита този Фискален съвет? Какво става, ако не заседава? Трябва ли да получава оценки на три години? А може ли и да не получава тези оценки?", поиска да разбере „патриотът".

Никой обаче не му отговори на въпросите, престъпи се направо към гласуване и само с един глас „въздържал се" и 162 гласа „За" депутатите приеха на първо четене създаването на въпросния Фискален съвет.