Турция смята да предложи на Русия вариант за преминаване на газопровода „Южен поток" не по дъното на Черно море, както се предвижда сега, а по сушата, цитира министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз турската телевиция TRT Haber, пише 3e-news.

По думите на министъра турската страна смята да обсъди този въпрос в бъдеще с ръководството на руската компания „Газпром", която е най-големият доставчик на газ за Европа, уточнява ИТАР-ТАСС.

„Кризата в Украйна не се отрази на икономическите отношения между Турция и Русия, тъй като Анкара и Москва са стратегически партньори", огбелязва Йълдъз.

Припомняме, че в момента между Турция и Русия има изграден пряк газопровод - "Син поток", като до момента не става ясно дали е възможно капацитетът на съоръжението да се увеличи с добавянето на нови тръби.

Газопроводът „Южен поток" е с планиран дебит от 63 млрд.куб метра газ и трябва да мине през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа, заобикаляйки Украйна. Газопроводът трябва да осигури диверсификация на маршрута на експорта на природен газ. През 2015 г. по „Южен поток" трябва да бъде доставен първият природен газ.

В пълна проектна мощност газопроводът трябва да заработи през 2018 година.

Сухопътният участък от газопровода минава през територията на България, Сърбия,Унгария и Словения. Крайната точка на газопровода е газоизмерителната станция Тарвизо в Италия. От основния маршрут ще бъдат построени отклонения за Хърватия и Република Сръбска (Босна и Херцеговина)