Трябва да мислим за промяна във финансовите правила за Народното събрание, които определят заплатите на депутатите, респективно на премиера, министрите и президента.

Използването на средни величини не дава добър измерител, тъй като не отчита реалното икономическо състояние на държавата, обясни в кулоарите на парламента министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с поисканата индексация на възнагражденията в съдебната система.

Ако в една фирма в криза първо се уволнят секретарката и шофьорът и оттам средната заплата нарасне, това няма да мери реално благосъстоянието й, обясни с пример той.

Горанов добави, че не изпълнява Закона за съдебната власт, а спазва Закона за държавния бюджет, в който са определени и парите за съдебната власт.

"Как мога аз да кажа на ВСС, който е ръководител на една от властите в държавата, че няма да изпълня Закона за държавния бюджет и мога с лека ръка да намеря отнякъде средства за индексациите. Ако те не могат в рамките на бюджета да го изпълнят, къде е моята вина, след като Законът за държавния бюджет при максимален размер на дефицита 3 на сто е гласуван от Народното събрание", отбеляза министърът.

По-скоро общият ми коментар към тях беше "колеги, използването на средната величина за определянето на възнагражденията на отделни висши ръководни длъжности не само в законодателната, но и в изпълнителната власт, очевидно не е добрата основа и трябва да мислим за промяна във финансовите правила за Народното събрание, които определят заплатите на депутатите, респективно на премиера, министрите и президента".

"Използването на средни величини не дава добър измерител, тъй като не отчита реалното икономическо състояние на държавата", посочи Владислав Горанов