Забелязали ли сте, че в летните жеги не само ние страдаме от високите температури? Живите същества не са единствените, които се мъчат при топли вълни - смартфоните и преносимата електроника мразят жегата, колкото и ние, пише вестник The Guardian.

За разлика от хората, телефоните не могат да се потят. Макар това да е добра новина за джоба ви, е лоша за самите устройства. Без да имат начин за охлаждане мобилните телефони страдат: батерията умира, процесорът се топи, а екранът може да се пукне.

Ето защо това се случва и какво можем да направим по въпроса.

Процесорите са чувствителни към нагряване. Колкото по-горещи са, толкова по-бавно работят, тъй като трябва да намалят консумацията на енергия, за да не прегреят. Това означава, че когато телефонът се затопли, става по-бавен. Тъй като му отнема повече време да работи, означава, че му е необходимо да стои буден по-дълго, потенциално да придърпва повече ток от батерията за повече време и да увеличава топлината.

Компоненти като GPS чипът и мобилната връзка генерират топлина, което означава, че колкото повече използвате телефона си за упътване или други относително интензивни задачи, толкова повече се нагрява.

Батериите са малки опаковки от химикали, които си въздействат, за да създадат ток, което също образува топлина. Нагрята батерия се зарежда по-бавно, защото зареждането й предизвиква нагряване. Държането на батерия над 30 градуса е вредно за нея, тъй като химическите компоненти се разграждат.

Течните слоеве на екрана могат да се подуят при високи температури, което означава, че пикселите могат да изгорят и стъклото да се счупи. Оставянето на телефона в нагрята жабка в колата в слънчев ден може да ви донесе неприятности.

Ето какво можем да направим, за да предпазим телефона си от прегряване:

Съхраняването на загрят телефон в загрят джоб на загрято тяло е лоша идея - дръжте го отвън и добре вентилиран.

Силиконовият гръб (кейс) може да възпрепятства възможността на смартфона да се охлади, затова го премахнете.

Ако използвате телефона в колата си за навигация, имайте предвид, че GPS-ът може да го нагрее много. Закачете го на предното стъкло, използвайте въздушното течение, за да охладите телефона си и го дръжте на сянка.

Приложенията, които работят по-интензивно и натоварват процесора, могат да изострят проблема, но за съжаление няма друго решение, освен да спрете да ги използвате.