Ядосан, президентът Плевнелиев заплаши част от поканените от него политически сили, обръщайки се към страната на БСП, където седяха Михаил микол, Атанас Мерджанов и Янаки Стоилов, че след време ще им търси отговорност, предаде екип на News.bg

Поводът за президентския гняв бяха консултациите, на които партиите се изпокараха и не решиха нищо окончателно за актуализацията на бюджетите на НЗОК и на държавата.

Иначе президентът Плевнелиев изненада поканените от него политически формации, като обяви поредните консултации на „Дондуков" 2 за открити и пряко предавани по БНТ и в интернет.

Изложението си държавния глава започна с драматичен тон, изчитайки няколко писма от бизнеса и лекарски и пациентски организации, в които те го призовават да се актуализира бюджетът. Това е и основната тема на консултациите.

Няколко пъти Плевнелиев повтори, че трябва да се даде „глътчица въздух" на следващото правителство, като се приеме актуализацията на бюджетите на Здравната каса и държавния бюджет.

Още в началото - след изложението си и след като думата взе лидерът на БСП и председател на НС Михаил Миков, двамата повишиха тона по повод актуализацията на държавния бюджет. А след като пък към дискусията се включи и лидерът на ГЕРБ Борисов, тонът се повиши още повече.

Президентът апелира за отговорно отношение на консултациите с партиите. Росен Плевнелиев апелира към политическите партии да оставят партийните опорни точки и да се обърнат към опорните точки на народ.

Той изтъкна причините консултациите да бъдат публични. „Първата причина е, че българският народ, браншови, синдикални организации искат да разберат аргументите на всички нас", коментира Плевнелиев.

Желанието на държавния глава е народът да чуе и разбере какви са аргументите на партиите и обществото да знае отговорността.

Плевнелиев отбеляза, че освен проблема с бюджета на НЗОК, друг важен проблем са еврофондовете. За тази година са планирани да бъдат разплатени 3 млрд. лв. От тях към момента е изпълнен 1 млрд. Как ще изпълним още 2 млрд. , след като не даваме възможност на общините за глътка въздух, попита президентът.

Той напомни, че това, което е планирано да бъде разплатено до края на 2014 г., не може да бъде прехвърляно за следваща година, а в момента има временно спрени оперативни програми.

Росен Плевнелиев засегна и проблема в банковата система. Държавният глава поиска да се вземат мерки, които да позволят „да спим спокойно, а служебният кабинет да може да поеме рисковете".

Стотици хиляди обикновени данъкоплатци и много фирми имат влогове в тази банка, подчерта държавният глава.

Той пожела бърз и качествен изборен процес, за да има бързо следващо легитимно правителство. Плевнелиев пожела позитивни кампании, за да се решат наболелите проблеми на хората.

„Не се радвам, че трябва да назнача второ служебно правителство", подчерта президентът и се обърна към политиците с призива „ моля, помогнете".

Плевнелиев ги призова да не връзват ръцете на служебното правителство. „Не си затваряйте очите за реалните проблеми", настоя той.

Фактите и цифрите ще излязат от първите дни на служебното правителство, увери държавният глава. Това ви го обещавам, то няма да бъде реваншистко, допълни той. Плевнелиев гарантира пълна прозрачност на служебното правителство.

По данни на президентските експерти към 30 юни дефицитът е 995 млн. лева. За цялата година е планиран 1.4 млрд. лева. „През юли - още 200 млн. т.е. имаме 1.3 млрд. от общо 1.4 за годината", коментира държавният глава. По думите му, на общините не са разплатени 300 млн. лева. „Колко е дефицитът, трябва ли да бъдем креативни, когато можем да бъдем коректни?", попита Плевнелиев. Анализите на финансовото министерство показвали, че дупката в приходната част ще бъде 800 - 900 млн. лева.

„Не бива институциите да работят под натиск", заяви новият лидер на БСП Михаил Миков, взел думата след Плевнелиев. Не виждаме някакви сериозни основания за актуализация на държавния бюджет, подчерта той.

Червените, както е ясно, са готови да подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК и са против повече правомощия за служебния кабинет. Той бе категоричен, че не може без парламентарен контрол да се дадат 3-4 млрд. лв.


Ако не се актуализира бюджетът, след три месеца ситуацията ще е драматична, заяви малко отчаян държавният глава, след като започна да става ясно, че бюджетът няма да се актуализира, тъй като в най-добрия случай се разбра, че може да се актуализира само бюджетът на НЗОК, а не и държавният.

Това предизвика гнева на Миков, който викна на Плевнелиев да не прави политически изявления, тъй като бюджетът се дискутира в парламента, а не в президентството, тъй като не сме президентска република. Не може служебно правителство без парламентарен контрол да харчи 3 млрд. лева, е убеден Миков.