С извънредно обръщение до институциите от ръководството на Националния съюз на земеделските кооперации в България настояват субсидиите за площ да бъдат платени ще през януари 2015 година.

Мотивът е, че заради лошата стопанска година доходите на фермерите са изключително ниски, а някои сектори като животновъдството и зеленчукопроизводството например за пореден път са поставени в пред фалит, пише Farmer.bg.

Според кооператорите бързото превеждане на директните плащания ще позволи на фермерите да се подготвят и проведат успешно пролетните полски работи. От съюза настояват още да се ускори работата по преговорите с Еврокомисията за новата програма за селските райони, като без забавяне на интернет страницата на министерството бъдат качени проектонаредбите за съответните мерки.

От съюза искат още да има предварително обявен индикативен график за прием по отделните мерки, който да бъде обявяван поне 30-40 дни по-рано. Настоява се също да се избърза с подготовката на инвестиционните мерки, свързани с покупка на физически активи, тъй като там има натрупан опит. В тази връзка фермерите предлагат таванът на помощта да бъде намален от 3 на 2,5 млн. евро без ограничение на средствата за земеделска техника.

От съюза настояват и приемът на заявления за подпомагане за 2015 г. да започне още от първи март 2015 г.

Голяма част от техните предложения се припокриват с представените искания на Асоциацията на земеделските производители. Кооператорите предлагат данъчните закони за 2015 година да се запазят действащите през 2014 г. и през 2015 г. да има 60% преотстъпване на корпоративния данък за земеделските производители, които инвестират. Ръководството на асоциацията е за продължаване на държавната помощ при покупка на горива за кампанията.