За повечето млади хора е много важно и съдбоносно да решат дали да следват висше образование и ако да, дълго време обмислят в каква насоченост да се развиват занапред.

Светът обаче е устроен така, че образованието не гарантира успех. На практика някои от най-преуспелите хора в света изобщо не са завършили колеж или университет - като Бил Гейтс и Опра Уинфри например.

Вижте списъка на изданието BusinessInsider за хората, постигнали много в живота си, без да са завършили.

Бил Гейтс
Гейтс отпада от Харвард, за да се фокусира върху Microsoft. Когато влиза да учи в Харвардския университет, Бил Гейтс вече се занимавал с компютърно програмиране в продължение на поне 5 години. Той създал компютризирана версия на играта морски шах, когато бил на 13.
Гейтс прекъсва образованието си в Харвард през 1975 г., за да се занимава единствено с Microsoft. Днес Бил Гейтс е оценен като най-богатият човек в света.

Пол Алън
Съоснователят на Microsoft Пол Алън зарязал Washington State University, за да работи с Гейтс.
Докато посещавали заедно клас в гимназията, Алън и Гейтс започнали бизнес заедно и създали Traf-O-Data - инструмент за проследяване на трафика в района на Сиатъл. След гимназията се разделили, като Гейтс отишъл в Харвард, а Алън - в Университета в щата Вашингтон, според Forbes.
Двамата напуснали съответните учебни заведения, за да се обединят и да създадат Microsoft.

Опра Уинфри
Опра напуснала щатския университет в Тенеси, за да започне кариера в медиите.
Уинфри установила любовта си към медиите, докато била в East Nashville High School. Тогава работела за местна радиостанция.
Докато учила в Tennessee State University, Опра Уинфри получила оферта за работа в местна телевизия и напуснала училище, за да започне медийната си кариера.

Майкъл Дел
Дел се записал в Университета в Тексас, за да учи медицина, но страстта му към компютрите надделяла почти веднага. Майкъл Дел дал 1,000 долара, за да купува стари компютри, да ги подобрява и да ги препродава за печалба, предава Entrepreneur.
Според Forbes, Дел продавал компютри за около 80,000 долара на месец и решил да напусне университета на 19 години, за да се занимава с бизнеса с компютри.

Стив Джобс
Съоснователят на Apple започнал да учи в Рийд Колидж в Портланд, Орегон през 1972 г., но останал там само един семестър, според CNN. След като напуснал, Джобс работел като дизайнер на видеоигри за Atari. После заминал за Индия. Когато се върнал, обединил усилията си с приятеля си от гимназията Стив Возняк. През 1975 г. дуото започнало да работи по първия продукт на Apple в гаража на семейство Джобс. Apple 1 бил пуснат през 1976 г.

Мат Муленвег
Муленвег напуснал Университета в Хюстън, за да стартира WordPress. Той отпаднал от университета през 2004 г. Дори тогава бил толкова узрял и развит, че не се занимавал да взима компютърни уроци. На 20 години вече развил наченките на WordPress.
След като напуснал университета, отишъл да работи за CNET в Сан Франциско срещу обещанието, че ще може да продължи разработката на страничния си проект през 15% от времето. Напуснал, за да основе Automattic - компанията зад WordPress. Въпреки че е наела едва 330 души, онлайн платформата днес има 131 милиона уникални посетители на месец и държи 23% от мрежата.

Марк Зъкърбърг
Зъкърбърг стартирал Facebook от стаята си в общежитието в Харвард. Напуснал през 2004 г. и се преместил в Силициевата долина, за да работи по най-голямата социална мрежа в света - с над 1 милиард активни потребители.
Днес Марк Зъкърбърг е един от най-младите милиардери.

Даниел Ек
През 2005 г. Ек зарязал инженерното образование в Кралския технологичен институт в Швеция след 8 седмици, според Forbes. Работел за много уебсайтове и накрая основал компанията за онлайн маркетинг Advertigo. После продал бизнеса на шведската компания Tradedoubler. След това се обединил с неговия основател, за да създаде Spotify през 2008 г.
Spotify веднага постигнал успех, а Ек станал милионер само след няколко години. Според уебсайта на Spotify, услугата за музикален стрийминг има над 75 милиона активни потребители.