"Спряха митничарски бойкот на Свиленград", извежда на първа страница в. "Стандарт"
"На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат, без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било". Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството. Затова на място са изпратени допълнително 15 митничари от страната, които ще подпомогнат колегите си да проверяват тировете.
Според Борисов във вторник е имало нова операция, при която са задържани около 1200 кашона пълни с контрабанден нарязан тютюн. "Това, образно казано, прави три и половина нелегално влезли тира с цигари", заявява премиерът на заседанието на кабинета.
Тези 2,125 млрд. лева повече в сравнение с миналата година е отпор на сивата икономика, казва премиерът. Според него приходите ще се увеличат. "Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой. Сиреч това е най-добрият начин за борба с корупцията. Приходи в държавата, стопяване на сивия сектор", казва премиерът.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Появи се втори кандидат за шеф на БНБ - Камен Захариев от ЕВБР", пише в. „24 часа"
Втора кандидатура за управител на БНБ се появи, съобщи в."Капитал". Това е на Камен Захариев, който от 22 години работи в централата на ЕБВР в Лондон. Според изданието той дори дал съгласие да влезе в битка за поста и очаква консултации с управляващите до дни.
Пред "24 часа" Захариев заяви, че неговата кандидатура била лансирана основно от бизнессредите.
Източници от ГЕРБ обаче бяха категорични, че вече било решено да се пристъпи към официална номинация на Димитър Радев. Те твърдят, че наистина с Камен Захариев имало разговори, но преди 4-5 месеца, още преди да се спрат на Димитър Радев
Прочети още от в. „24 часа"

"Срив на спестяванията в банките през април" е заглавиe от в. "Труд"
Само със скромните 33 млн. лв. са нараснали спестяванията на гражданите в банките през април, показват последните данни на БНБ. Увеличението е изключително слабо в сравнение с предходните месеци - през март депозитите на гражданите нараснаха със 194 млн. лв., а през февруари с 226 млн. лв. В началото на 2014 г. спестяванията нарастваха с между 92 млн. и 371 млн. лв. месечно.
На влог домакинствата държат общо 40,440 млрд. лв.
Банкерите са единодушни, че главната причина за твърде скромното увеличение са спадащите лихви по депозитите.
Прочети още от в. "Труд"

"Скандална брошура рекламира страната ни с лов на гризли и сьомга" е водещo заглавиe на в. "Сега"
След като Колорадо мина за родна планина в приветствие на президента Росен Плевнелиев, а логото на България катастрофира още на премиерата си, държавата произведе поредния туристически гаф. Брошури на България, които са рекламирали отстрел на мечка гризли, американски елен и лов на сьомга, са били раздавани на фестивала "Зелени дни", който приключи преди дни. За това алармираха от Сдружение за дива природа "Балкани".

Проблемът в случая не е само ползването на нехарактерни за нашата страна животни. Още по-скандално е, че се рекламира лов на защитен от закона вид. За отстрел на мечка нашето законодателство предвижда до 3 години затвор, но това явно не пречи на авторите на брошурата да обещават точно такива силни усещания на ловците.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Арестуваха 14 шефове от ФИФА, Блатер на свобода"
четем на първа страница във в. "Монитор"
Високопоставени личности от ФИФА и маркетингови компании бяха арестувани в Женева, два дни преди конгреса на световната футболна федерация и избора за президент. Всички те бяха задържани в хотела си, рано сутринта. Сред имената се откроява това на вицепрезидента на ФИФА Джефри Уеб, който е шеф на североамериканската федерация - КОНКАКАФ, както и шеф на комисията та ФИФА за борба с расизма. Зад решетките са още шефовете на федерациите на Коста Рика, Никарагуа, Венецуела и Каймановите острови, както и бивш вицепрезидент на ФИФА.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"И мениджърите на КТБ са отговорни за кредитите към свързани лица", четем във в. "Капитал Daily"
Според Закона за кредитните институции общата експозиция на банката към свързани лица не може да надхвърля 20% от собствения й капитал.

По преценка на БНБ над 75% от кредитите, които КТБ е отпускала, са били към свързани лица.

Нито от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, нито синдиците отговориха на запитването ни защо не са предприели никакви действия, за да реализират отговорността на администраторите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Такса смет ще се определя по нов начин", пише в. "Капитал Daily"
Такса смет ще се изчислява по нов начин от 1 януари 2016 г. Промяната е заложена в проект за изменение на Закона за местните данъци и такси, който в момента се обсъжда на работна група между правителството, Националното сдружение на общините и бизнес организации. В първоначалният вариант, с който "Капитал" разполага, е записано, че общинските съвети по градове ще имат право да избират между 4 варианта за изчисление на таксата - на база квадратура, брой на живеещите или работещите, на база генерираното количество отпадъци и на база показатели, като например сметка за ток, вода и др. Новият модел ще промени плащанията на всеки гражданин и компания. Най-вероятно ще вдигне сумата за хората и ще свие разхода на дружествата.

Защо е нужна промяна

От години такса смет не се изчислява както законът казва - да се заплаща за разходите по услугата. Сега тя е вид имуществен данък.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Докога през цените на тока ще се прави социална политика?", пише в. "Сега"
Бившият председател на вече преименуваната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Константин Шушулов, който беше начело на комисията в периода 2002 - 2009 г., може да послужи за пример, бил той добър или лош, на настоящите, а и на бъдещите членове на комисията. Може би едно от най-важните неща, които той направи, преди да бъде освободен от поста си, е да заяви публично, че комисията не е социална служба, и да отправи молба към наследника си да не се поддава на политически натиск. Повече от пет години по-късно виждаме, че наследниците му правят точно обратното - на фона на финансовата дупка от регулирана дейност в НЕК от близо 2.5 млрд. лв. председателят на КЕВР Иван Иванов не вижда причина за увеличаване на цените.

Заедно с това комисията е изчислила (не става ясно въз основа на какви данни), че в България енергийно бедни са 61% от всички семейства - все едно това не е работа на Министерството на труда и социалната политика или на някоя от подопечните му агенции. КЕВР дефинира като енергийно бедни семейства такива, чиито разходи за енергия надвишават 10% от доходите им.
Прочети още от в. "Сега"

"Изследване: България остава сред най-неконкурентоспособните държави" пише в. „Труд"
България заема 55-о място от 61 икономики, сочат данните в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението, Швейцария (Institute for Management Development ?IMD). За миналата година страната ни е била на 56-¬o място.
Профилът на българската конкурентоспособност, показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015, но и с нивата от 2010 г.
През 2015 г. България остава сред най- неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна.
Прочети още от в. „Труд"

"Поляци заемат леглата на руснаците по морето", четем във в. "Монитор"
Поляци скачат в леглата на руските туристи, които отказват да почиват това лято у нас заради административни забрани от руска страна. Това сочат данните на туристическите агенции в Полша за предпочитаните чуждестранни дестинации за почивка. Очаква се през тази година в централно европейската държава да бъде поставен рекорд по брой почиващи, избрали курорт в чужбина, съобщава "Жечпостполита" с позоваване на темпото на резервации към момента.
Най-големият туристически агент Травълпланет вече е продал 19 % повече почивки отколкото по същото време през миналата година. Като цяло местните туроператори класират на първо място Гърция - там ще прекара отпуската си всеки трети поляк, на второ място с 18.6 % е Турция, а България се появява трета с 11.8 на сто срещу 9 % през 2014 г. Така родното Черноморие изпреварва египетските курорти, отбелязващи спад от 14.1 на 11.4 %.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Нов газопровод от Варна до Оряхово директно ни свързва с Австрия", пише в. „24 часа"
С изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов разговаря Марияна Бойкова
С такава тръба ставаме незаобиколим фактор за
транзита - другите връзки са нерентабилни
- Г-н Гегов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи за газопровод от Варна до Оряхово, като първо условие да имаме газов хъб. Какъв е смисълът му?
- Идеята ни е, ако не се реализира "Южен поток" в първоначалния вид, или анонсираният "Турски поток", част от тръбите да излязат при Варна. В морската си част газопроводът няма проблем с третия либерализационен пакет на ЕК. И целият този поток газ остава в България.
Най-голямата печалба от газа е в транзита, а ние се опитваме да защитим нашите интереси като транзитна държава.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Матура за продан", пише в. "Стандарт"
"Госпожо, няма смисъл от повече уроци, купих си матурата", казал абитуриент на моя позната учителка две седмици преди изпитите. При това бил ученик, който не се бори за тройка или четворка. Приет в университет в чужбина, но с изричното условие да изкара поне петица на зрелостния изпит.
Матури у нас се купуват масово. Както и масово се преписва на тях. При това - не от тази година, а от самото им създаване. Тази година са повече не преписвачите, а само заловените такива, по простата причина, че за първи път всички изпитни зали, където се държи изпитът, са оборудвани с камери. И преди да започнем да кършим ръце защо дори отличниците ни предпочитат да си спазарят изпита, вместо да го вземат сами, нека просто се огледаме около себе си. Или да погледнем информацията в която и да било медия в произволно избран ден. "Купиха вота в ромско село". "Кмет заловен с подкуп". "Бивш министър оправдан по афера отпреди 10 години". Цялата информация, която облъчва децата ни още от най-малки, е че "може и така". И не просто може - задължително е да се научиш да прецакваш системата
Прочети още от в. "Стандарт"