"Иде криза на пазара на ваканционни имоти" четем на първа страница във в. "Монитор"
След срива на рублата и проблемите с руската икономика се очаква да продължи и спадът в търсенето на ваканционни имоти в България от страна на руснаците. Това каза за „Монитор" Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ).
Според него, за разлика от Лондон, Лазурния бряг или Испания, у нас имоти купуваха руснаци с по-ниски доходи, защото страната ни е масова дестинация.
По думите му обезценката на рублата ще накара братушките да отложат намерението си за инвестиция в България. „Процесът на отдръпването на руснаците от родния пазар на ваканционни имоти върви от началото годината с кризата в Украйна", припомни той.
Финансистът Борис Петров заяви пред телевизия Bulgaria On Air, че при тази девалвация няма да има търсене от страна на руснаци на имоти по курортите ни.
Оттеглянето на руснаците от българския пазар на ваканционни започна да се проявява отчетливо през първото тримесечие, когато стана ясно, че Кремъл готви ограничения, които после въведе за притежаването на сметки в чужди банки и недвижими имоти зад граница на руснаците на държавна служба. През пролетта братушките се превърнаха от активни купувачи в активни продавачи на имоти най-вече в морските ни курорти.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Група чужди инвеститори купуват "Ти Би Ай кредит"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Небанковата финансова институция "Ти Би Ай кредит" скоро може да има нов собственик. Това става ясно от подадено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уведомление за предстояща концентрация. Купувач на компанията е регистрираното преди около месец в София "Транзакт Юръп холдингс" ООД, което е собственост на пет физически лица. За момента цената на сделката не се съобщава, като освен от КЗК предстои тя да бъде одобрена и от БНБ. След приключването на сделката компанията няма да работи под бранда Ти Би Ай.
Създадената през 1997 г. "Ти Би Ай кредит" доскоро беше един от водещите играчи на пазара на небанково потребителско финансиране. Дружеството е част от групата на холандско-израелския холдинг "Кардан" чрез дъщерната му финансова компания TBIF Financial Services. В края на 2011 г. холдингът купи и българския бизнес на словенската Nova Ljubljanska Banka, с което затвори кръга на финансовите си дейности в страната, които включват още лизингова компания, застрахователен брокер и дружество за отдаване на автомобили под наем. След преименуването на българската Нова Люблянска банка на Ти Би Ай банк постепенно дейността по отпускане на потребителски кредити беше прехвърлен от небанковото дружество в банката.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Българин е 288-и по богатство в Швейцария", пише в. „24 часа"
"Благодарен съм, че ми се обаждате, аз съм си българин, разбира се, но 30 г. не съм се връщал в България, никой не ме познава, не съм правил бизнес и нямам икономически интереси там", любезно отклони поканата за интервю българинът Румен Хранов, който заема престижното 288-о място в годишната класация на списание "Bilanz" за 300-те най-богати швейцарци. "24 часа" го откри в офиса му недалеч от Цюрих.
Бизнесменът сподели, че швейцарските медии непрекъснато го търсели за интервюта, но той винаги отказвал. "Известността пречи. През тези 30 г. никога не съм давал интервюта и няма да намерите нищо от мен", извини се Хранов, преди да затвори.
"24 часа" обаче откри, че е роден на 9 юли 1944 г. в Пазарджик. През 1955 г. семейството му идва в София.
Прочети още от в. „24 часа"

"Банкери очакват по-висок ръст на икономиката" е заглавиe от в. "Труд"
Икономическият растеж в България ще достигне 1,2% през 2015 г., прогнозира анализаторът на Райфайзенбанк Емил Калчев. Той отчита, че проблемите с КТБ ще забавят растежа, но въпреки това очакванията му са по-оптимистични от допусканията, заложени в държавния бюджет. За сравнение правителството прогнозира ръст на икономиката от едва 0,8% догодина.
В същото време проблемите с КТБ не са се отразили на стабилността на валутния борд според Райфайзен. Покритието на паричната база с валутни резерви е 175,5% през октомври при минимално изискване от 100%.
От Българската банка за развитие (ББР) също отчитат, че ситуацията с КТБ не се е отразила драстично на реалния сектор на икономиката.
Прочети още от в. "Труд"

"Само ДПС е твърдо зад скандалните пенсионни промени на ГЕРБ" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Скандалните предложения за пенсионни промени сериозно разтърсиха управляващата коалиция, след като Реформаторският блок и Патриотичният фронт се обявиха срещу тях. АБВ ще реши днес как да гласува в пленарната зала в петък. Така ГЕРБ ще разчита на подкрепата на ДПС, за да прокара идеите си. Партията на Доган остана единствената, която категорично застава зад идеята на управляващите родените след 1959 г. да избират къде да се осигуряват - само в НОИ или и в частен фонд. Дори бившият социален министър Хасан Адемов, който във вторник разпердушини предложението, вчера беше изключително предпазлив и обясни, че не става дума за национализация, затова движението ще гласува "за". Той уточни, че доживотният избор на НОИ или универсален фонд може да се преосмисли на следващ етап, но най-важното е след промяната в закона да има мащабна кампания за разясняване на хората как да приложат информирания си избор. Ден по-рано Адемов твърдеше, че решението за избор може да дестабилизира капиталовия пазар и НОИ и частните фондове не бива да са конкуренти, а трябва да се допълват.

Катарзис преживя и Патриотичният фронт. Хората на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които онзи ден гласуваха в подкрепа на готвената реформа в бюджетната комисия, вчера обявиха, че са против. В писмо до "Сега" фронтоваците обясняват, че са за сериозен обществен дебат по пенсионната реформа и разчети.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Прегазеният Панов се връща в мача", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Претърпелият злополука на пешеходна пътека кандидат за съдия номер 1 Лозан Панов се връща в надпреварата за поста. Решението си той обяви лично вчера пред Висшия съдебен съвет. С прясно претърпяна тежка операция, свалена превръзка от главата и трудно предвижвайки се, Панов бе докаран буквално от болничното си легло на заседанието на ВСС малко след 11 часа вчера. Оказа се, че освен катастрофата, магистратът е претърпял и лична семейна трагедия тези дни.
"На 4 години загубих своя биологичен баща. На 11 ноември почина моят осиновител. В личен план минавам през доста тежък период. Но очакваме доклад от Европейската комисия. Надявам се да се мобилизирам за участие в конкурса. Това, което съм длъжен да направя, е да продължа с участието си, колкото и да е трудно физически. Дължим на обществото честен и справедлив конкурс, с борба на каузи и идеи. Съдия Павлина Панова е много добър професионалист и етичен човек. Надявам се да има състезание, което подобава и обществото очаква", каза съдия Панов пред кадровиците на Темида.

Прочети още от в. "Стандарт"

„Сривът на рублата засяга и световните пазари", пише в. "Капитал Daily"
След като във вторник Русия претърпя най-тежкия ден в историята на финансовата криза в страната, която продължава вече девети месец, ефектите от сриващата се рубла се разпростират и на световните пазари, пише в анализ Bloomberg. Най-големият облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. (Pimco) е изправена пред колосални загуби заради притежаваните от нея руски облигации, обявиха от инвестиционната компания. Източници на Pacific се оплакаха, че всяка бича опция върху рублата, сключена в САЩ, вече няма абсолютно никаква стойност. Освен това валутни трейдъри в Ню Йорк и Лондон са казали на клиентите си повече да не сключват сделки в рубли.

Борсовите играчи на пазара на опции бяха хванати в крачка от срива на руската валута, която от началото на годината загуби 52% от стойността, като се очаква загубата да нарасне. Bloomberg посочи, че на пазар със стотици опции за купуване (тн. кол опция), чиято съвкупна стойност е повече 15 млрд. долара, само една от опциите - контракт на стойност 5 млн. долара, който изтича догодина, все още е печеливш при текущата цена на руската валута.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Здравната вноска ще осигурява по-малко лечение", пише в. "Сега"
Свиване на пакета на здравната каса, което да ограничи разходите й и да накара повече хора да плащат допълнителни осигуровки предвиждат управляващите. Промяната беше представена пред висшия медицински съвет към здравния министър и лично благословена от премиера Бойко Борисов, който се появи на заседанието.

До април догодина МЗ ще промени настоящия пакет от медицински услуги, които се гарантират от здравната каса, съобщи министър Петър Москов. Идеята е пакетът да се разбие на три. Основната част от лечението, което и сега се поема от НЗОК, ще остане в т.нар. базов пакет. Той ще включва всички социално значими заболявания, които водят до основната смъртност у нас - хронични, туморни, сърдечни и дихателни заболявания, както и всички, свързани с детското и майчиното здравеопазване. Допълнителният пакет ще включва лечение на състояния и болести, за които може да се чака - планови операции или посещения при специалист за неостри състояния - например очен преглед.
Прочети още от в. "Сега"

"Цветан Василев отмъкна БТК" пише в. „Труд"
Сделката за БТК беше широко отразена през 2012 г. от всички медии, след като КТБ, заедно с партньора си - руската банка ВТБ, придобиха мажоритарния пакет акции от българския телеком. Тогава Цветан Василев заяви пред в. „Капитал": „Купувам БТК", но думите му бяха възприети не буквално, а изречени в качеството му на представляващ една от големите банки в България.
Тогава двете банки придобиха 93,99% от акциите в БТК, чрез новоучреденото дружество „Вива Телеком България" ЕАД, срещу 265 млн. евро и поемане на дълговете на компанията. Впоследствие, след отправеното търгово предложение и заплатени още 25 млн. евро на дребните акционери, делът беше увеличен до 100%.
КТБ участва в операцията чрез непряко финансиране на „Бромак Телеком Инвест" АД по сложна схема. Акциите в това дружество са на „Бромак" ЕООД и „Технотел Инвест" АД - все дружества под контрола на Василев. Именно „Технотел Инвест" АД, получавайки кредити от КТБ в размер на 210 млн. лева, е предоставило заеми на „Бромак" ЕООД, което пък от своя страна внася в капитала на „Бромак Телеком Инвест" АД близо 170 млн. лева, използвани при покупката на БТК.
Така де факто КТБ би трябвало да притежава мажоритарния пакет акции от телекома, срещу заплатени близо 370 млн. лева - от „Бромак Телеком Инвест" АД и от „ТЦ-ИМЕ" АД. Де юре обаче банката не е собственик, макар да е финансирала изцяло сделката. Собственик е Цветан Василев през личното си дружество „Бромак" ЕООД и контролираните от него „Технотел Инвест" АД и „ТЦ-ИМЕ" АД (в последното дружество банката има по-малко от 10% участие).
Прочети още от в. „Труд"

"Каним китайци да строят пътища у нас", четем във в. "Монитор"
Основните ни пътни проекти, за които търсим инвестиции извън еврофондовете, представи вчера строителният министър Лиляна Павлова в Белград, съобщиха от МРРБ. Това стана в рамките на Икономическия и търговски форум Китай - Централна и Източна Европа.
Сред основните проекти, предлагани за публично-частно партньорство
са автомагистрала "Черно море" и връзката на България с Румъния при Видин. "Планираме изграждането на скоростен път Видин-Ботевград", поясни българският министър.
Като трети приоритетен проект за ПЧП министър Павлова посочи връзката между Русе и Велико Търново. По думите й стратегически важен и приоритетен както за България, така и за Сърбия е проектът по коридор 10 за автомагистрала АМ "София-Калотина". "Важен проект е и връзка към три европейски коридора за скоростния път "Рила", обясни Лиляна Павлова. В Белград тя поясни, че през територията на България минават 5 от десетте европейски коридора, които са пряка и бърза транспортна връзка на Европа с Азия.
Министър Павлова и第ползва повода и благодари на инвеститорите, които са част от китайската делегация, за една от най-големите инвестиции в Бъл¬гария, започнала преди три години и завършена през настоящата на територията на "Девня цимент". Тя е на стойност около 150 млн. евро.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Думам ти, Бойко, сещай се, Путин", пише в. „24 часа"
Думам ти, дъще, сещай се, снахо!" С тази българска поговорка най-ясно се илюстрират проблемите в едно семейство, в което можеш да скръцнеш със зъби на своите, но трябва винаги да си внимателен с чуждите.
Горе-долу такава семейна атмосфера в момента цари и в ЕС, в която България зае ролята на хулената за всичко своя щерка, за да не се ядоса чуждата. Русия. След няколко театрални скандала и забрана за снахата да идва на гости, сега свекървата е поела курс към сдобряване.
Така може да се преразкаже по патриархалному срещата на Бойко Борисов с Ангела Меркел в понеделник в Берлин.
Окуражени от заявената подкрепа и необичайно топлото отношение от шефа на Еврокомисията Юнкер седмица преди това, управляващите в София очакваха срещата с Меркел.
Те отидоха с конкретни идеи и най-вече с очаквания за поне твърда подкрепа от страна на Германия в изпълнението им, а защо не и ангажимент за финансова помощ. Меркел отговори с "Ще ви пратим експерти".
Прочети още от статията на в. „24 часа"