След едномесечното стремително плъзгане надолу цените на пшеницата на най-голямата зърнена борса в света - Чикагската, преминаха в консолидационен тренд. Ценовото дъно на фючърсния пазар беше регистрирано на 20 януари - 192,2 долара/т, но още същата вечер мартенският контракт се възстанови до 197 долара за тон.

Независимо от този частичен реванш, понижението на цените в рамките само на 20 работни дни изглежда доста значимо - с 52 за тон, ако броим от пиковите 249 за тон маркирани на 18 декември. С 50 долара през този период се сринаха и експортните цени на меката зимна пшеница - до 245 д./т FOB САЩ. Сривът на житните котировки се дължи преди всичко на поскъпването на щатската валута, рефлектирало за стагнацията в износа при увеличеното предлагане на пшеница в света и драстичното поевтиняване на петрола, коментира Farmer.bg.

Междувременно европейският износ на мелничарско зърно се развиваше много интензивно, стимулиран от валутния фактор. През януари френското зърно безапелационно спечели стратегическите битки за Египет, а тези дни френската и германската пшеница надделяха и в мащабен алжирски търг (300-350 хил. т).

Победите на експортния фронт в рамките на изминалата седмица вдигнаха котировките на мелничарската пшеница на борсата в Париж от 192 евро/т до 197,75 евро за тон. Експортните цени на германската пшеница се покачиха до 204 евро/т СРТ Хамбург и 212 евро/т FOB Балтийско море.

Поскъпването на пшеницата в Европа стана един от основните фактори за стабилизиране на американския пазар.

Цените на царевицата в рамките на изминалата седмица останаха практически непроменени.

Като най-важна новина от черноморския регион търговците коментират преговорите на украинското правителство с големите компании експортьори за ограничаване на износа на мелничарска пшеница до 1,2 млн. т за останалата част на маркетингова 2014/15 г., тоест за периода от януари до юни. Според неофициални информации от Украйна властите в Киев искат да подпишат с търговците меморандум, в който износът на хлебно зърно през първото тримесечие на 2015 г. ще бъде ограничен до 900 хил. тона, а за април и май се настоява за лимит от по 300 хил. тона.

Цената на суровото слънчогледово масло в Западна Европа през изминалата седмица се понижи с 10 долара до 835 д./т FOB Ротердам (900-910 д./т - 20.01.14 г.), което се обяснява преди всичко с поскъпването на щатската валута. Междувременно цената на слънчогледовото семе във Франция се покачи с 5 евро - до 362 евро/т СРТ Saint-Nazaire, а на борсата в Будапеща маслодайната култура поскъпна с 7 долара - до 412 д./т за доставка през март 2015 година.