Преди седмица стана ясно, че „Ислямска държава" (ИДИЛ) иска да има собствена валута. Организацията ще сече златни и медни монети, наречени "ислямски динари".

Проф. Стив Ханке смята, че целта на джихадистите в Ирак и Сирия с идеята да въведат собствена валута е легитимиране на властта. Коментарът му бе излъчен по телевизия Al Jazeera, която показва част от организацията на ИДИЛ - със стратегия в социалните медии за набиране на последователи и популярност, добив на петрол и дистрибуционна мрежа, пише bgonair.bg.

Според Al Jazeera ИДИЛ обучава и деца за бойци и е успяла чрез заплахи и обещания за печалба да контролира население като на Ню Йорк Сити в район с размерите на Белгия.


"Държавите днес печатат пари, а Ислямска държава не е призната. Това е и целта им. Доста сложна политическа цел: те искат да заприличат на държава. Затова искат да имат свои пари, обяснява в коментара си проф. Стив Ханке.

И смисълът на избора им е златото и среброто например - златото де факто е международна валута. Така че са направили правилния избор.

Дори цената на златото е някак си свързана с долара.

Когато доларът е силен, както е сега, златото е евтино, както в момента.

Няма начин златото или златните пари да се извадят от международната финансова система. Това не е възможно да стане.

Целта на ислямистите са символите на държавата. Или поне легитимни операции.

Първо, не знаем как ще придобият златото и среброто и, в изместен смисъл, и медта за монетите.

Това е първата трудност.

Второ - трябва да намерят къде да ги секат.

Третата трудност ще бъде да накарат хората да приемат и използват тези пари. Но в районите, които контролират едва ли ще бъде голям проблем."