През тази година разходите за информационни технологии ще намалеят чувствително, прогнозират от Gartner. Очаква се те да възлязат на 3,5 трлн. долара, което е с 5,5% по-малко спрямо предходната година.

Спадът се обяснява от анализаторите с поскъпването на щатския долар. При постоянна валута ИТ разходите биха нараснали с 2,5%. През април Gartner прогнозира спад с 1,3% в доларово изражение и ръст от 3,1% в постоянна валута, пише TechNews.bg .

Разходите за ИТ са основен индикатор за сектора, вкл. за пазарите на оборудване, софтуер и услуги. Най-голям дял в структурата на разходите имат комуникационните услуги, на които се падат 1,492 трлн. долара. Но именно при тях се наблюдава и най-голямото съкращение - 7,2%, в резултат на ценовата ерозия на услугите, причинена от засилената конкуренция.

Основният сегмент на пазара за хардуер са мобилните телефони, но ръстът при тях приключва и те минават на етап плато. При персоналните компютри и таблетите търсенето отслабва, заради повишението на средната цена с 10% в резултат на укрепването на долара.

В складовете за компютри се натрупва нереализирана продукция, което ще доведе до забавяне на прехода към Windows 10 през второто полугодие.

Като цяло, пазарът на хардуер ще намалее с 5,7% до 654 млрд. долара през 2015.
При корпоративния софтуер се очаква спад от 314 до 310 млрд. долара, т.е. с 1,2%. Пазарът на информационни услуги пък ще намалее от 955 до 914 млрд. долара, или с 4,3%, прогнозира Gartner.