Не е уместно да се търси вина у Комисията за енергийно и водно регулиране за дългосрочните договори между НЕК и американските централи, защото регулаторът не е страна по тях.

Това заяви пред парламентарната комисия за наблюдение на комисията председателят й Светла Тодорова в отговор на въпрос за големите печалби на двете американски централи от съответно 26 и 29 процента за 2014 година, съобщи БНР.

Тодорова припомни, че комисията е инициатор на предоговарянето на условията за изкупуване на ток от двете американски централи.

Тя обясни също, че комисията е положила максимални усилия цената на тока да бъде намалена или задържана на най-ниското възможно ниво:

„Но резултатът е такъв, какъвто е от обстоятелствата в държавата. Така че Комисията няма особено голям диапазон, в който може да взима решения как да държи цените. Нещата са притиснати до стената. НЕК непрекъснато задава въпроси какво да правим, след като всеки ден ние имаме проблем с неплатени фактури. Всички страдат. Ситуацията е наистина много сериозна."

Няма проблеми с плащанията на България към „Газпром"

Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране по време на заседание на парламентарната комисия за наблюдение на регулатора.

Димитър Димитров от енергийния регулатор обясни, че за разлика от предишни периоди, през последната година и половина „Булгаргаз" няма недовзети приходи:

"Това означава, че „Булгаргаз" през цената има възможност, при добра политика за взимане на вземанията, да формира необходимия финансов ресурс , за да плаща на доставчиците.

В момента „Булгаргаз" не изпитва финансови затруднения, каквито изпитваше преди 6 месеца, каза Димитров. Такива обаче не са изключени на по-късен етап, когато започне нагнетяването на газ в хранилището „Чирен" за следващия отоплителен сезон:
Може би в момента, в който ще започне нов нагнетателен период липсата на финансов ресурс ще бъде изострена с нова сила, като ние сме писали в писмото до тях какви мерки са взети за събирането на тези несъбрани вземания най-вече от топлофикационните дружества.

Най-много пари на „Булгаргаз" дължи „Топлофикация-София".