"Превъртял и забил самолета", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Депресиран пилот нарочно е разбил самолета на "Джърмануингс". Шокиращото разкритие дойде от записа в намерената черна кутия на катастрофиралия "Еърбъс А 320", който погреба 150 души. 28-годишният втори пилот Андреас Лубиц пуснал шега. После се барикадирал в кабината, докато капитанът бил до тоалетната. Съзнателно насочил машината към зъберите на Алпите. Пътниците разбрали едва в последните секунди какво става и надали писъци. Версията бе огласена от френския прокурор Брис Робен. Лубиц е бил в тежка депресия преди 6 години. После обаче се върнал в курсовете за летец и е започнал работа преди 2 г.
Андреас е син на заможен бизнесмен и учителка по пиано. Той е бил фитнес маниак и луд по техно музиката и боулинг. Съседите го описват като "добро и усмихнато момче".
Вторият пилот на полет 4U9525 от Барселона за Дюселдорф съзнателно е започнал снижаването на самолета "Еърбъс А320" на германската нискотарифна авиокомпания "Джърмануингс" и го е разбил във Френските Алпи. Това съобщи прокурорът от Марсилия Брис Робен на пресконференция. Пилотът камикадзе е 28-годишният германец Андреас Лубиц.
Прочети още от в. "Стандарт"

„"Подаръкът" за Искров щял да дойде от чужбина", пише в. „24 часа"
Димитър Радев или Николай Георгиев е много вероятно да се нарича "подаръкът" за рожден ден, поискан от самия управител на БНБ Иван Искров преди дни, научи "24 часа".
По време на изслушването на гуверньора от специалната комисия за КТБ в парламента Иван Искров ги призова бързо да му изберат заместник. Отлично информирани източници разказват, че профилът на бъдещия управител на БНБ, който да поеме поста от Иван Искров е бил деликатно "нарисуван" при посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България в средата на януари.
Тогава било обърнато особено внимание на банковата стабилност и било препоръчано, че за да стои България и всяка от нейните институции по-стабилно в очите на света, както и за да се върне доверието към банковата система, разклатено от трусовете около КТБ, би било добре да се лансират необвързани със статуквото у нас кандидатури.
Прочети още от в. „24 часа"

"Варненският мол Galleria може да стане болница", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Полската Globe Trade Center (GTC), която има два работещи мола в България, обяви че преговаря за продажба на един от двата си недостроени обекта. По информация на "Капитал Daily" от два независими източника подготвяната сделка е за търговския център във Варна, който е построен, но не е открит. Най-любопитният детайл е, че ако продажбата се случи, вместо мол там ще има болница. Като водещ преговорите кандидат-купувач се сочи Петър Дудоленски, а като бъдещ наемател при успешна сделка - "Сити клиник.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Рекордно ниски лихви по влогове от 11 години" е заглавиe от в. "Труд"
Лихвите по депозитите на домакинствата и фирмите спаднаха до най-ниските си нива от 2004 г. насам, сочи статистиката на БНБ.
Доходността по спестяванията на домакинствата в лева през февруари се е понижила до 2,01 на сто. А тази в евро е спаднала до 1,83 на сто. Спрямо януари спадът на лихвите е с 0,35 процентни пункта (п.п.) по левовите депозити и с 0,22 п.п. по тези в евро. Още по-значително е понижението при фирмените депозити.
През февруари компаниите са получавали за спестяванията си в лева 0,98% лихва, а за тези в евро - 0,97%.
Прочети още от в. "Труд"

"ЕК заплаши България със санкции заради пречките за покупка на земя от чужденци" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Европейската комисия започна наказателни процедури срещу България, Литва, Словакия и Унгария, защото законите им, регулиращи покупката на земи, противоречат на свободното движение на капитали в ЕС. Забелязана е дискриминация на инвеститорите от други държави - членки на ЕС. Наказателните процедури получиха ход чрез уведомителни писма, с които ЕК иска страните да обяснят защо са приели такива закони. Срокът за отговор е 2 месеца.

Наказателната процедура не е изненада, тъй като предупреждения, че приетите от депутатите ограничения при сделките със земя противоречат на европейското законодателство, се появиха още при дебатите на спорните текстове.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Василев заграбва активи за 2,2 млрд. лева" четем на първа страница във в. "Монитор"
Ортак на руски олигарх, забранен от ЕС и САЩ, основен играч в новата схема. След като източи КТБ, за да ги купи, сега пак жили вложителите и държавата. Две трети от осчетоводените от квесторите прихващания - за фирми на банкера.
Кредити към свързани с Цветан Василев фирми: 3 885 942 550 лева
Общо прихващания, осчетоводени в КТБ: 830 322 976 лева
Прихващания, направени от свързани с Василев и на фирми: 579 409 371 лева
Историята се повтаря ¬ първо като трагедия, после като фарс. Ако вярваме на формулираната от Хегел максима, сега сме в етапа на фарса.
След като миналата година хиляди вложители преживяха банков фалит, който не мислеха, че ще бъде позволен от БНБ след краха от 1997 г., сега ¬ пак под носа на централната банка и пратените от нея квестори в КТБ, същият човек ограбва и хората, и държавата за втори път. При това с безпардонна наглост. Докато си живее нашироко в луксозен хотелски апартамент в съседна Сърбия, Цветан Василев в момента нанася финалните щрихи от поредната си схема.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Пет дни до решението ще има ли 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"", пише в. "Капитал Daily"
Американската компания Westinghouse трябва да реши до 31 март дали ще участва като стратегически инвеститор в изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на международна ядрена конференция, която се състоя в София. Този срок е записан в акционерното споразумение,което беше подписано в последните дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски и американската компания.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Образователната реформа изглежда все по-трудна задача за депутатите", пише в. "Сега"
Ако се съди от 296-те страници, до които набъбна проектозаконът за предучилищно и училищно образование между първо и второ четене, приемането му няма да е лека задача. В сряда парламентарната просветна комисия започна второто четене на огромния текст, което по всички личи няма да приключи в зададения от ГЕРБ срок - до средата на годината. Подобно на първия опит за приемане на закона в 41-вото Народно събрание, и този път първите няколко часа от парламентарната дискусия преминаха в препирни по наименованието на закона.

Сред темите, които са в графата "обичайните заподозрени" при предишните дискусии и по които очаквано има най-много предложения сега, са финансирането на частните училища, домашното образование (тази форма на обучение се предлага за първи път в третия проект на ГЕРБ, но предизвика бурни дискусии при първото четене) и изучаването на майчин език. Сред дискусионните теми ще бъдат оценяването на учениците, приемът в гимназиите, одобряването на учебниците, създаването на обществени съвети в училищата и на национален инспекторат за оценяването на образованието. Вече започнаха и тревогите дали някои промени няма да доведат до дефицити, например по отношение на децата със специални потребности.
Прочети още от в. "Сега"

"Германия изкупува българския мед", четем във в. "Монитор"
Цената на българския мед се контролира от Германия, съобщи в Добрич Росимир Матеев, председател на новоучредената Конфедерация на пчеларите. "Две фирми от Германия и една от Полша са основните изкупвачи на българския мед и те определят цената. В световен мащаб основните монополисти са девет, които са си разпределили зоните, в които ще работят. България изнася мед за Германия, а Румъния - за Италия", обясни Матеев. Годишно страната ни експортира между 8 и 15 000 тона. В момента миналогодишната реколта мед се изкупува по 5.20 лв. за кг. Прогнозната цена на пчеларите за нова реколта е 6 лв. за кг, но според Матеев, преработвателите
вече са се договорили за изкупна цена от 4.50 лв., което изобщо не е изгодно за пчеларите.
Три са основните проблеми в бранша, подчерта Матеев - кражбите на пчели, зимната смъртност и отравянето им от арендатори.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Може ли гърдата на Деница да е национален проблем?", пише в. „24 часа"
Изумително е какви невероятни глупости може да развълнуват така силно българина, който в същото време нехае за проблеми, които засягат пряко всекидневния му финансов статус и самочувствие, както и бъдещето на децата му.
Буквално още утре може да осъмнем със статуята на света София в ларгото на столицата, но вече с по едно увиснало на гърдите й кърмаче, само защото охранител в мол направил забележка на някоя си Деница Панайотова да не кърми в сградата.
Има стотици хора в България, които с месеци работят по PR кампании с не така успешен финал. Деница ги сложи в малкия си джоб. Тя предизвика революция в интернет, която за часове се пренесе и в ефира на националните телевизии и развълнува нацията.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Ходът със синдиците в КТБ дава надежди", пише в. "Стандарт"
рудно ще се намери механизъм за блокиране на сделката с LIC33, която аз бих нарекъл аферата "Луврие". Става дума за една крупна финансова измама, организирана от Цветан Василев. Появата на Пиер Луврие и лицата около него ясно показа, че всъщност голяма част от активите, които КТБ е кредитирала, се притежават от основния акционер и от физическото лице Цветан Василев. Веднага стана очевидна свързаността. И това всъщност е връзката между банковия бизнес на основния акционер и неговия небанков бизнес. Това за мен е ключовият въпрос в крайна сметка - каква част от имуществото, което основният акционер на банката Цветан Василев притежава, е придобито с кредити от КТБ и каква с негови собствени средства. Това е главният въпрос, на който трябва да се отговори в бъдеще.
Надявам се някога да получи отговор
Все пак голям брой институции се занимават с този казус и трябва да дадат отговор на обществото и да кажат защо в крайна сметка се случи тази мащабна измама на хиляди вложители чрез банка. В банката не може да се инвестира и тези пари, за които се говори, не могат да влязат в нея. Това е театрална постановка. КТБ е мъртва банка с отнет лиценз и не може да се инвестира в нея. Не са ми ясни фактите и не знам дали в действителност има такава сделка за 1 евро. Това са само твърдения без доказани факти, така че не мога да правя заключения.
Прочети още от в. "Стандарт"