Главна инспекция по труда този месец стартира традиционна кампания за контрол по спазването на трудовото законодателство по морските курорти. Според статистиката именно през юли се отчита пикът на сезонната заетост, съобщават от инспекцията. Кампанията ще продължи до началото на септември.

Припомняме, че вече Комисията за защита на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и др. обявиха, че ще отворят приемни или, че ще извършват засилени проверки.

Според данните на статистиката най-голямо е увеличението на наетите през сезона в Бургаска област. Именно заради това там ще бъдат командировани инспектори от други области на страната.

Миналата година от почти 63 000 наети повече през юли спрямо март в трите области с черноморски курорти, в Бургас ръстът е с над 43 000, отбелязват от трудовата инспекция.

Във Варна сезонната заетост увеличава наетите с около 15 000, а в Добрич - с 5000. В тези две области за контрола ще се разчита на наличния ресурс.

При засилените си проверки трудовите инспектори ще наблегнат на това дали се спазват разпоредбите, свързани с трудовите правоотношения - по възникването им, работно време, почивки, заплащане. Те най-често не се спазват в хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Именно това са сферите, в които основно се осигуряват места за сезонната заетост по морето, посочват от Инспекцията по труда.

Миналото лято по време на кампанията по морските курорти са извършени 1705 проверки в 1619 предприятия с 33 401 наети. Установено е, че 107 души работят без договор. Инспекторите са констатирали тенденцията масово да се сключват договори от деня на обявяване на кампанията, което според тях е доказателство за превантивния ефект на контролната дейност.

801 са откритите нарушения на работното време. В тях влизат нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка и т.н. Установени са и нарушения по заплащането на труда - 329. Инспекторите са констатирали, че най-често не се заплаща положеният нощен труд. Не се заплащали и по-високи надници за работа в почивни дни.

Често липсвали и документи, от които да е видно разпределението на работното време - кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. От инспекцията поясняват, че за да се установят нарушенията на работното време, се налага по няколко пъти да се посещават обектите в един и същ ден. Въпреки усилията на инспекторите, те се установяват трудно без съдействието на работещите, каквото инспекторите не получават.

Съставени са 657 акта за установяване на административни нарушения, отбелязват още от Инспекцията по труда.

Трудовите инспектори напомнят на работниците и служителите, че трябва да отстояват трудовите си права, да не започват работа без да са получили екземпляр от трудовия си договор, подписан от тях и от работодателя, както и уведомление за регистрацията му в НАП.