Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) следи много внимателно как се усвояват 30 млн. евро от екологични организации, за които има съмнение, че се занимават със "зелен рекет". Това обяви председателят на сдружението "Екопрограма" Борис Ангелов, който е и издател на безплатния вестник „19 минути".

"Трябва да знаем кой стои зад протестите, които събират хора с идеалната цел да защитят природата. На практика се оказва, че те са създали стройна организация и като неправителствени организации са влезли в министерствата и са станали част от правителството", заяви Ангелов, цитиран от Агенция „Фокус".

Той уточни, че става въпрос за кръга около сина на бившия вицепрезидент Ангел Марин - Симеон Марин, който управлява "Натура 2000" и си има кабинет на третия етаж в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Другата група е около екологичната организация WWF България и Партия „Зелените", но двете групи са свързани.

„Корените са от 1999 г. по времето на Иван Костов, когато за директор на Природен парк „Витоша" е назначен Тома Белев и той става виден еколог. Около него се създава един кръг - съпругата му Весела Кавръкова работи в WWF България, съратници са му синът на вицепрезидента Ангел Марин, както и Петко Ковачев и Андрей Ковачев и Политическа партия „Зелените". В групата е и съпругата на Андрей Ковачев - Катерина Раковска, която също е свързана с WWF България. Така има възможност пряко да се влияе върху всички проекти. Гвоздеят в тази организация е НАТУРА 2000. Тази програма е създадена, за да се съхранява биоразнообразието, но целта на тази организацията на зеления октопод са едни 9 млн. лева от Министерството на околната среда и водите", обясни Ангелов.

Той каза още, че вместо тези пари да отидат в БАН, те са усвоени от неправителствена организация. „Става дума за 3 млн. евро европейски пари и още 3 млн. лв. средства от бюджета. Срещу това държавата е получила такъв продукт, според който 35 на сто от територията е защитена и на нея не се допуска никакво строителство и инвестиции", посочи Ангелов.

„Всички инвестиционни проекти пък трябва да имат ОВОС. Ако той не бъде направен от "правилната фирма", на която да платиш като консултант, то нямаш много шансове да спечелиш битката с еколозите. Новите зелени консултанти са съвременните бухалки", подчерта Ангелов.