В писмо до управителя на БНБ Иван Искров четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, както и синдикатите Подкрепа и КНСБ заявяват, че са шокирани от информациите, свързани с Търговска банка „Виктория", доскорошна „Креди Агрикол България".

Шокирани и крайно обезпокоени сме от съобщението за продажбата на кредити на банката, както и от това, че срокът за оферти е до 1 октомври, пишат социалните партньори.

За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати, се казва още в писмото.

Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции, заявяват работодателите и синдикатите.

Според категоричното мнение на експертите, с които социалните партньори работят ставащото е грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ), като продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката, коментират те в писмото.

Подчертава се, че квесторите, влезли в ТБ „Виктория", не са синдици и не разполагат с ликвидационни правомощия, тъй като според ЗКИ, квесторите имат само оздравителни правомощия.

Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно, коментират социалните партньори.

Те определят действията като скандални и водещи до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване.

Социалните партньори настояват гуверньорът на БНБ и Управителният съвет незабавно да оповестят позицията си по отношение на предприетите от квесторите на ТБ „Виктория" незаконни действия и по силата на законовите си правомощия незабавно да ги спрат.