Все по-силно изразена тенденция към широката употреба на дебитните карти като финансов инструмент установи проучване, проведено от финансовия портал MoitePari.bg.

Същевременно, клиентите все още не се възползват напълно от реалните предимства на дебитните карти. За да се подобри разбирането за този продукт, MoitePari.bg стартира образователна кампания с подкрепата на Alpha Bank България.

Общо 80% от потребителите у нас посочват, че използват активно една или две дебитни карти, а повечето от тях притежават такава карта вече повече от 5 години.

Превод на трудовото възнаграждение от работодател е основната причина, поради която притежателите на дебитни карти ползват този инструмент. Друг значим фактор за избора на дебитна карта е по-голямата сигурност, без да е нужно да се носят пари в брой. Най-нисък е делът на онези, които виждат в дебитната карта възможност да управляват по-добре средствата си и да получават възвращаемост от тях.

Голяма част от ползващите дебитна карта не са запознати с размера на лихвата, с която се олихвява сметката им. Анкетираните подценяват дохода, който може да бъде получен по сметка, свързана с картата. Тези, които ползват дебитна карта свързват продукта повече с разходи. В същото време съществуват дебитни карти, чиито сметки се олихвяват с висока лихва, която може да достигне 3.5% годишно. Лихва с такъв размер е почти равностойна на лихвите при депозитните банкови продукти и затова не следва да бъде пренебрегвана, съветват от финансовия портал. Но една трета от българите не знаят, че сметката им изобщо се олихвява.

Обикновено дебитната карта се ползва за теглене на суми в брой. Много картодържатели не са запознати с размера на таксата при теглене на пари от банкомат на други банки. Анализ на Alpha Bank посочва, че по-високите лимити при дебитните карти и липсата на такси при теглене на банкомат или банков клон оптимизират значително разходите, затова е препоръчително клиентите да избират продукти, които комбинират тези характеристики.

Едва 40% от анкетираните правят покупки на стоки и услуги в търговски обекти чрез ПОС терминал.

Освен в допълнителната доходност и изгодните условия като липса на такси, предимствата на дебитните карти могат да се търсят и в обвързването им с програми за лоялност. Едва 5% от българите получават отстъпки при покупки в търговски обекти и в Интернет с дебитната си карта. А само 4% посочват, че картата им е обвързана с програма за събиране на бонус точки.

От MoitePari.bg съветват потребителите да не игнорират допълнителните услуги, които банките предлагат към този популярен финансов инструмент и да се информират за възможности като допълнителна доходност и стимули, обвързани с програми за лоялност.